web analytics

000Even

Henk S. Lichtenbeld

Het Vogelringstation (VRS) Groenekan is sinds 1957 actief. De oprichters Nico Marra † , Henk G. Holtman en Henk J. Lichtenbeld begonnen ooit met het ringerswerk in onder meer de Flevopolders, het Laarder Waschmeer en aanvankelijk een Vinkenbaan op Ridderoord, later op Fort Hoofddijk. De vaste plek voor VRS Groenekan is in de Molenpolder te Maarssen. De ringers van VRS Groenekan zijn Henk J. en Henk S. Lichtenbeld en Marc van Leeuwen. Daar zijn onlangs Tijs van den Berg en Yvonne Radstake bij gekomen. In de praktijk kwam alleen Henk S. Lichtenbeld in de Molenpolder als ringer. Henk J. Lichtenbeld kan dat helaas niet meer, en Marc van Leeuwen houdt zich voornamelijk bezig met projecten zoals het ringen van kerkuil, steenuil, scholekster en andere weidevogels.

Uitbreiding is erg goed nieuws

Wij zijn verheugd dat er binnen de provinciegrenzen in 2015 een nieuw Vogelringstation is opgericht. Dit is VRS De Haar. Dit VRS werkt voornamelijk in de regio Utrecht ten zuidwesten van de A2. Deze A2 vormt daarmee een grens tussen de werkgebieden van de beide Vogelringstations. In 2016 is Tijs van den Berg samen met Udo Hassefras (Natuurmonumenten) als vergunninghouders begonnen met het CES-project in hun gebied. Zij werden bijgestaan door goede en fanatieke stagiaires. Drie van deze jonge stagiaires hebben inmiddels eind 2016 hun eigen ringvergunning gehaald. Dit zijn Tim Kreetz (Natuurmonumenten) Maurice Willemsen en Yvonne Radstake. Zo wordt de groep ringers steeds groter en kan de samenwerking tussen de beide Vogelringstations fors uitgebreid worden. Dat is erg goed nieuws want dat betekent dat het vangen in de gebieden niet alleen meer afhangt van de aanwezigheid van Henk S. Lichtenbeld en Tijs van den Berg. Alle ringers hebben inmiddels vergunning voor elkaars werkterrein en dat waarborgt de voortgang van het ringonderzoek in beide gebieden en in de provincie Utrecht.

Iedereen kan bijdragen

De vergunningen van alle ringers in de beide VRS-sen zijn per 2017 aanzienlijk uitgebreid met een fors aantal kleurringprojecten. Zo worden groenling, huismus, ringmus, roodborsttapuit, kauw, torenvalk en weidevogels voorzien van kleurringen. Deze zijn op afstand te herkennen en “af te lezen”. De vogels kunnen dus gemeld worden zonder terugvangen. Hierdoor kan iedereen die vogels met kleurringen ziet, bijdragen aan het onderzoek door de vogels te melden. Voor vogels in de regio Utrecht kan dat via ring@vrsdehaar.nl. Naast het reguliere ringonderzoek, waarbij vogels worden gevangen, geringd en gemeten, dragen VRS Groenekan en VRS De Haar ook bij aan andere projecten. Zo worden vogels bemonsterd in het kader van de landelijke monitoring van zoönozen (ziekte die door dieren – in dit geval vogels – verspreid kunnen worden) en het voorkomen van vogelgriep.

Het Vogelringstation Groenekan is sinds 1957 actief. De oprichters Nico Marra †, Henk G.Holtman † en Henk J. Lichtenbeld begonnen ooit met het ringerswerk in onder meer de Flevopolders, het Laarder Wasmeer en aanvankelijk een vinkenbaan op Ridderoord, later op Fort Hoofddijk.Voor meer geschiedenis: Het ringen van vogels.(De Kruisbek 50e jaargang nr 1 februari 2007)

We zijn tegenwoordig actief:

  • In de Molenpolder in Maarssen (sinds 1992)
  • In Overvecht, IJsselstein en Houten. Op een balkon, in een tuin en in een boomgaard.
  • In Bilthoven op begraafplaats Den en Rust.
  • In de provincie Utrecht en in de West-Betuwe met het ringen van uilen.
  • In eendenkooien te Montfoort, Reeuwijk en Steenwijkerland. Dit doen we met een dubbele reden. Ten eerste om meer eenden te ringen en ten tweede om kooikers op te leiden tot ringer.
  • En niet op de laatste plaats hebben boerenzwaluwen onze aandacht. Er worden er jaarlijks vele honderden geringd.

Vele duizenden oude ringgegevens hebben we vanuit onze notitieboekjes al ingevoerd in de database “GRIEL” van het Vogeltrekstation. Er staan nu ruim 45.000 gegevens op naam van het VRS Groenekan.

Wil je meer weten? Heb jij interesse om ons te helpen? Wil je opgeleid worden tot ringer?

Aarzel dan niet en neem contact met ons op. We kunnen je alle informatie geven. We zijn alle drie officieel ringvergunninghouder en kunnen en mogen je de kneepjes van het vak bijbrengen.

Publicaties: