Excursies afd. Nieuwegein-IJsselstein

Vogel- en natuurwandelingen in Park Oudegein

Luc de Bruijn van de afdeling Nieuwegein/IJsselstein e.o. wandelt elke eerste zaterdagochtend van de maand door park Oudegein, op zoek naar vogels en allerlei andere dieren en planten. Het duurt zo’n twee uur en ter wordt telkens een iets andere route gekozen. Iedereen mag mee, gratis. Aanmelding is niet nodig. Bij heel slecht weer gaat het niet door. Wellicht leuk om een keer je (klein)kind mee te nemen!

wanneer: elke eerste zaterdag van de maand
tijd: van 08.00 tot 10.00 uur
waar: vanaf parkeerplaats Jack’s Grillhouse, Parkhout 2, 3432 NE Nieuwegein
aanmelden: niet nodig. Geen kosten.

 

 

Donderdag 16 november

Lezing Gambia en Kenia door Roy de Haas en Anja Nusse

Roy de Haas (in het dagelijks leven directeur van Fortega infraroodverwarming) is een gerenommeerd fotograaf en al 16 jaar mede-eigenaar van een internationaal toonaangevend fotobureau, Agami Photo Agency. Al ruim 30 jaar reist hij samen met zijn vrouw Anja de hele wereld af.
De lezing zal gaan over twee Afrikaanse landen die zeer vogelrijk zijn, Gambia en Kenia. Gambia is een van de beste landen binnen een straal van zes uur vliegen voor een natuur- en vogelreis. Het is een klein land in West-Afrika waar meer dan 660 soorten vogels zijn gezien. Naast trekvogels uit Europa die er overwinteren, zijn er vele kleurrijke vogels die er broeden. Kenia ligt aan de andere kant in Oost-Afrika, is een stuk groter dan Gambia (en 17 x groter dan Nederland) en met 1110 verschillende soorten vogels een top bestemming voor iedere vogelaar! Uiteraard krijgen we tijdens de lezing ook voldoende zoogdieren en landschappen te zien, kortom kleurrijk en boeiend met interessante verhalen. Tijdens de pauze kan er weer gebladerd worden in de meegebrachte literatuur.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur. Geen kosten.
Waar: MEC, Natuurkwartier te Nieuwegein

 

Zondag 17 december 2017

Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden; dag/auto-excursie

De excursie begint bij de Hellegatsplaten voor slechtvalk en ganzen. De weg wordt vervolgd door Goeree-Overflakkee langs diverse haventjes en kleinschalige landschappen en kijken we wat we tegenkomen. Vanaf de haven van Stellendam en de Kwade Hoek loopt de route door weilanden rondom Goedereede voor o.a. brand- en rotganzen. Op de Brouwersdam aangekomen wordt gespeurd naar zeevogels zoals roodkeelduiker, kuifduiker en ijseend. Vervolgens staan interessante vogelgebieden als de Prunjepolder en de Flauwers- en Weversinlagen op het programma. Hier treffen we diverse steltlopers en wellicht roofvogels aan. Het programma kan worden aangepast aan de waarnemingen van dat moment.

Excursieleiding: Wilco Stoopendaal
Vertrek: 07.30 uur; einde van de middag terug
Waar: het Veerhuis, Nieuwegein-Zuid
Benzinekosten: € 60,00 (per auto en te delen door het aantal inzittenden)
Aanmelden: uiterlijk 24 uur van te voren bij bertvandenbroek@vogelwacht-utrecht.nl


Zaterdag 13 januari 2018

Midwintertelling watervogels

In verschillende landen wordt in dit weekend geïnventariseerd op het vóórkomen van watervogels. De Vogelwacht afdeling Nieuwegein wil weer een beeld krijgen van de populatie en zal de verschillende watergebonden vogelsoorten gaan tellen.

Coördinatie: Wilco Stoopendaal
Vertrek: 9.00 uur op de fiets (route ongeveer 25 km); terug circa 15.00 uur
Waar: Nedereindseweg, bij ingang Nedereindse Plas (bij tunnel A2)
Aanmelden: niet nodig, maar mag.


Zaterdag 3 februari 2018

Midwinter roofvogeltelling

Jaarlijks wordt er in deze periode een roofvogeltelling georganiseerd. Het gebied zal worden uitgekamd op jagende en rustende roofvogels zoals buizerd, sperwer en torenvalk. Wellicht worden ook de schaarsere soorten zoals smelleken, slechtvalk, blauwe kiekendief of havik gezien. Doel van de telling is een vergelijking te kunnen maken met voorgaande jaren. Ook kan zo de winterpopulatie van elke soort vastgesteld worden.

Coördinatie: Michiel van Vliet
Vertrek: 09.00 uur op de fiets (route ongeveer 25 km.)
Waar: Nedereindseweg bij ingang Nedereindse Plas (bij tunnel A2)
Aanmelden: niet nodig, maar mag.


Zaterdag 10 februari 2018

Camping De Zeven Linden en de Stulp; ochtend/wandel-excursie

Met deze winterexcursie start het excursiejaar 2017 van onze afdeling. Het is een goede plek voor appelvinken, goudvinken, kepen en kruisbekken. Na een rondwandeling op deze camping lopen we door afwisselend bos naar De Stulp waarbij we zoeken naar havik, zwarte specht, mezen, goudhaan en raaf. De camping wordt op de N415, Hilversumse Straatweg (tussen Hilversum en Baarn) met borden aangegeven.

Excursieleiding: Coördinatiegroep
Vertrek: 08.30 uur; begin van de middag terug
Waar: de Blokhoeve, Nieuwegein-Noord
Benzinekosten: € 12,00 (per auto en te delen door het aantal inzittenden).
Aanmelden: uiterlijk 24 uur van te voren bij bertvandenbroek@vogelwacht-utrecht.nl