Excursies afd. Driebergen – Doorn

EXCURSIEPROGRAMMA VOGELWACHT UTRECHT

AFD. DRIEBERGEN/DOORN 2017

 

Voor deelname aan excursies dient u zich op te geven bij Sjef ten Berge, tel. 0343-414531. Of per e-mail: sjeftenberge@vogelwacht-utrecht.nl

Mocht een excursie wegens slechte weersomstandigheden afgezegd worden, kijk dan op www.vogelwachtutrecht.nl: mogelijk staat daar – onder afdeling Driebergen/Doorn – een nieuwe datum voor die excursie vermeld.

 

Zondag 19 november 2017
Excursie A Zuidpier IJmuiden/Zeesluizencomplex ofwel als de pier gesloten is,
Excursie B Oostvaardersdijk/Houtribdijk/Flevocentrale
Auto/Wandelexcursie zowel A als B van 8.00 ~ 13.00 uur

In november zijn veelwintergasten van de noordelijke Atlantische oceaan al op de wat meer beschutte Noordzee aanwezig. Het is daar ook langer licht en dat maakt het voedsel vinden en het overleven van de winter gemakkelijker.  Strandlopers langs de pier en op het strand en onverwachte meeuwen zijn hopelijk een basis om verder te speuren. Wanneer bij te veel wind of te gevaarlijke deining de pier gesloten is voor vissers en vogelaars is meestal ook de noordpier niet open.
Als ook de noordpier gesloten is wijken wij uit naar excursie B die in een minder open omgeving plaatsvindt  en waar we meer van de auto als schuilplaats gebruik kunnen maken. We kijken nog wat dan de beste bestemming kan zijn, maar bovengenoemde mogelijkheden zijn een optie.

Vertrek: 8.00 uur Driebergen (na afspraak 0343-414531 of e-mail) P-terrein naast Brandweerkazerne (Bosstraat 1)
Excursieleiding: De coördinatiegroep
Excursie A Kosten: €  9.00 pp (afrekenen met de chauffeur). Ook de eventuele kosten van parkeren (ca € 8 na de eerste vier uur)
Excursie B Kosten (180 km) € 9,50 (afrekenen met de chauffeur)


Zaterdag 6 januari 2018
Brouwersdam en Schouwen
Auto/Wandelexcursie 8.00 ~  18.00 uur

In het zuidwesten van ons land is de winter meestal minder heftig. Ook de mensendrukte is in de winter op het platteland daar gering en dat maakt de trefkans op leuke soorten in de natuurgebieden daar groter. De buitenhaven van Stellendam ligt mooi op de route naar de Brouwersdam en daar gaan we ook een kijkje nemen. Ook de Schouwense inlagen hebben een rijk winterleven.
Hopelijk houdt het weer ons niet tegen zoals vorig jaar.

Vertrek: 8.00 uur Driebergen (na afspraak 0343-414531 of e-mail) P-terrein naast de brandweercentrale, Bosstraat 1
Excursieleiding: De coördinatiegroep
Kosten: €  19.00 pp (afrekenen met de chauffeur)


Zondag 18 februari 2018
Landje van Geijsel/ Waverhoek
Auto/Wandelexcursie 8.00 ~ 13.00 uur

Zo bijzonder als het drassige weiland in de binnenbocht van de A9 liggen maar weinig tijdelijke natuurgebieden. Ver voordat de eerste grutto’s elders in Nederland verschijnen kunnen is de  voorjaarsvoorhoede van de weidevogels hier al aan het samenscholen.  Ook sommige roofvogels hebben deze bijzondere plek in hun dagelijkse route opgenomen, wat voor  het nodige spektakel kan zorgen.

Vertrek: 8.00 uur Driebergen (na afspraak 0343-414531 of e-mail) P-terrein naast Brandweerkazerne (Bosstraat1)
Excursieleiding: De coördinatiegroep
Kosten: €  5.00 pp (afrekenen met de chauffeur)