«

»

sep 07

Weidevogels redden? Zo doen we dat!

Van de site van de Vogelbescherming Nederland.

© GMD

Kievit

Weidevogels horen bij Nederland en Nederland is voor veel weidevogels hét thuisland.Ze verrijken onze weilanden met kleur, geluid, spektakel. Maar als we niets doen verliezen we deze iconische soorten zeker: een recent rapport van Wageningen Universiteit toont aan dat er van de huidige 32.000 tot 36.000 gruttoparen, zonder stevige aanvullende maatregelen slechts 1200 overblijven; met het risico dat ze dan helemaal verdwijnen. Kortom, er voltrekt zich een drama op de Nederlandse weilanden.
Voor Vogelbescherming Nederland reden om de redding van de weidevogels een topprioriteit te maken. Daarvoor halen we alles uit de kast.

Leefgebied verdwenen

De achteruitgang van de weidevogels lijkt een eenvoudig verhaal. In het verleden werkte de landbouw gunstig uit voor veel weidevogels. De drassige en kruidenrijke weilanden in laag Nederland waren een eldorado voor weidevogels, vol met insecten en waar laat in het jaar werd gemaaid. Niet alleen grutto’s, kieviten en tureluurs, maar ook droomvogels als watersnip en kemphaan bevolkten in flinke aantallen onze weilanden. De vogels pasten zich vanuit hun natuurlijke leefgebieden prima aan op deze natuurrijke cultuurgronden.

Lees hier het hele artikel.

WeBBuddy Website Monitor