Crossbill Guids – Extremadura

Crossbill - Extremadura Leuk om een uitgaaf Crossbill Guides te mogen bespreken in de Kruisbek. 

Het hier besproken deel uit een imposante serie natuurgidsen is de tweede druk.  De auteur Dirk Hilbers heeft een jaar als gids bij vogel en natuurexcursies in het gebied doorgebracht. Hij is de oprichter van de Crossbill Guides Foundation, een Europese non profit organisatie,  die meer en meer mensen wil betrekken bij natuurbescherming.

De opzet van deze gids is dat je als lezer in de rood gemarkeerde sectie, eerst kennis maakt met de ontstaansgeschiedenis van de Extremadura zodat als je daar eenmaal wandelt of met de auto rondtrekt, je begrijpt wat de kenmerkende bijzonderheden van deze streek zijn en waarom juist die plant of die vogel daar voorkomt. Aansluitend kun je in de groen gemarkeerde sectie lezen over de flora en fauna van de Extremadura.

De paarse sectie doet je 17 suggesties voor (dag)tochten aan de hand. De symbolen aan het begin van de beschrijvingen geven je snel inzicht in de bijzonderheden van iedere tocht. Het blauwe deel geeft je informatie over welke bijzondere planten en dierensoorten je op je tochten kunt tegenkomen.  Na het doorlopen van deze lijst sta je als vogelaar bijna in de startblokken.

Geen boek om achter elkaar uit te lezen. Wel een geweldige hulp bij de voorbereiding van een naar aller waarschijnlijkheid onvergetelijke reis. En eenmaal onderweg is het een overzichtelijke hulp. Dit boek is een echte aanrader als je plannen in die richting hebt. Mocht je nog twijfelen om ooit de Extremadura te bezoeken dan trekt deze gids je wel over de streep.

Toegift in deze Engelstalige gids staat op de laatste bladzijden. Die zijn besteed aan een soortenlijst die niet alleen de Engelse en wetenschappelijk naam maar ook de Duitse en Nederlandse vertaling geeft voor de vermelde planten, zoogdieren, vogels , reptielen,  amfibieën en ongewervelde dieren.

Bilthoven 26-07-2011

Auteur

Dirk Hilbers

Uitgever

KNNV Uitgeverij

ISBN

978 90 5011 381 6

Prijs

€ 24,95