De IJsvogels van de Hunze

IJsvogels van de HunzeTen noordoosten van Exloo begint het riviertje het Achterste Diep. Bij Borger ontspringt een tweede, het Voorste Diep. Zij ontmoeten elkaar iets noorderlijker om samen verder te gaan als de Hunze.

Na 85 kilometer stroomt het water uit de Hunze bij Lauwersoog de Waddenzee in. Maar niet voordat het eerst een kronkelende route langs het Drentse natuurgebied Annermoeras, door het Zuidlaardermeer, de grachten van Groningen-stad en het Groningse landschap met dorpen als Garnwerd heeft gevolgd.

Van deze kronkelende en meanderende beek werd in de jaren zestig met behulp van kranen en baggermachines een rechte lineaal gemaakt. Rond de eeuwwisseling kwamen er opnieuw machines. Deze keer om dat werk weer ongedaan te maken. De inzichten waren veranderd en het Drentse en Groningse Landschap zetten zich gezamenlijk in voor het herstel van een zo natuurlijk mogelijk rivierdal.

Addo van der Eijk tekent in dit boek verhalen op uit de monden van bewoners, beleidsmakers en deskundigen. Het gaat niet alléén over ijsvogels maar ook over al die andere prachtige vogels, vissen en bevers. Over het landschap, beheermaatregelen, bescherming. Het is een boeiend verhaal dat je in een ruk uit zou willen lezen. Mij lukte dat niet omdat ik op iedere bladzijde weer werd afgeleid door de prachtige etsen, tekeningen en schilderijen van Erik van Ommen. Erik trok een jaar met zijn schetsboek langs de Hunze en legde zijn ontmoetingen met het landschap en dieren vast. Veel, wel zo’n honderd maal komt de ijsvogel aan het bod. Vanzelfsprekend vanwege zijn rol als hoofdpersoon in de titel van het boek.. Maar al die andere fraaie meesterwerken van deze kunstenaar zorgen er voor dat je van iedere bladzijde intens kunt genieten. Ze maken dit boek tot een museaal document.

Bilthoven 04 mei 2012

 

Schilderijen Erik van Ommen
Tekst Addo van der Eijk
Uitgever KNNV Uitgeverij
ISBN 978 90 5011 406 6
Prijs € 29.95