De kleine bruine ‘muis’ in de boom

Van de site van Vogelbescherming Nederland

Boomkruiper

Een klein, bruin muisje. Daarmee zou je de boomkruiper kunnen vergelijken. Schuw als ie is, schuifelt hij geplakt aan de boom omhoog, op zoek naar kleine insecten en spinnetjes. Maar in de winter laat de boomkruiper zich beter zien. Wie in de buurt wat bomen heeft, kan deze kruiper nu zo maar in de tuin aantreffen.
Wil je een boomkruiper in de tuin zien, dan zijn een paar bomen in de buurt wel een vereiste, hoewel een boomkruiper ook wel tegen muren of over daken klimt. Zelfs in de bomen langs de Amsterdamse grachten zijn boomkruipers te vinden. Goed kijken is wel een vereiste, door de bruine, gevlekte kleur lijken ze soms bijna één met de boom. Met zijn spitse, licht naar beneden gebogen snavel peutert de boomkruiper kleine insecten, torretjes en spinnetjes tussen het loszittende boomschors tevoorschijn.
De boomkruiper begint bijna altijd onderaan de boom en in een spiraal klimt hij langs de stam van de boom omhoog op zoek naar eten. Heel nauwgezet gaat hij te werk. Naar beneden klauteren kan de boomkruiper niet, in tegenstelling tot de flitsende boomklever. Dus vliegt de boomkruiper van de top van de boom naar beneden, naar de volgende boom.
Lees hier het hele bericht.