Excursie Pier van IJmuiden 09-12 – afd. De Bilt-Zeist

Hanneke Lankhof schreef:

©Ron Keet

Kuifaalscholver

Opnieuw proberen we vandaag als bestemming de pier van IJmuiden aan te doen, nadat we op 28 oktober vanwege horror omstandigheden (stormachtige wind en hevige neerslag) zijn uitgeweken naar Arkemheen, wat achteraf bezien een uitstekende keuze was.
De afgelopen dagen leek opnieuw het weer ons de das om te gaan doen, maar een goede analyse van buienradar gaf de doorslag, tot 11 uur zou het droog blijven, en hopelijk een groene vlag aan het begin van de pier.
We vertrekken met z’n achten in 2 auto’s en komen om 9 uur aan op de parkeerplaats van de strandopgang. Vanwege de neerslagdreiging zetten we er de pas in, de dodaarsjes in de Marinahaven en de roodborsttapuiten in de vegetatie aan de kant gunnen we een korte blik en al gauw staan we aan het begin van de pier oog in oog met 3 kuifaalscholvers. Yes, dit is een mooie start. Voor een aantal onder ons is deze vogelsoort een lifer! Even verderop ligt een zielige zeehond op een zandstrandje, dat ziet er niet gezond uit. De eerste oeverpiepers hebben zich al gemeld en ook de steenlopers staan in een grote groep op de basaltblokken.
Lees hier het hele verslag.