Excursie Stellendam e.o. – 07-01 – afd. Driebergen-Doorn

Sjef ten Berge schreef:

©GMD

Tureluur

Na onze januari-excursie van 2020 was dit de eerste “Zeeland”-tocht om het voorbij zijn van de pandemie te vieren. De “natte” eerste zes dagen (26,2 millimeter regen) van het Nieuwe jaar waren wel een beetje symbolisch voor de droevigheid van die voorbije 23 maanden. De soepele autorit naar Stellendam was een verademing vergeleken met het moeizame rijden op werkdagen rond Rotterdam en doet vermoeden dat de benzineprijs die de particulier moet betalen de bijl vooral in de privékilometers zet.
In Stellendam, bij zuidenwind aan hoger wal, was de haven een leuke binnenkomer met tureluur, dodaars, krakeend en een paar vinken, buiten de alom aanwezige meerkoeten. Over de dam zagen we wat Laag Water in de praktijk daar betekende. Veel eindeloze vlakte met ergens een grote plas en heel veel kierewietende scholeksters op driehonderd meter. Zowaar ook nog een clubje kluten, wulpen en een zilverplevier op waarneemafstand. Met de telescoop dan.
Het Zuiderdiep had verstopt tussen de meerkoeten wat kuifeenden en zowaar twee tafeleenden. We moesten wel van de dijk af om de teisteringen van de wind beperkt te houden.
Lees hier het hele verslag.