Excursie Zouweboezem 6 juli 2019 – afd. Driebergen/Doorn

Sjef ten Berge schreef:

© GMD

Ooievaars

Met de zon in de rug en onverwacht wolkenarm, kregen de hoge schapenwolken in het noordwesten geen millimeter optimisme van ons humeur af.
Vlak na Lexmond stonden we al met beide voeten op de klei om de bescheiden julizang ter plaatse te inhaleren. In het riet en de struiken verdwaalden zangstrofen van de rietgors, kregen enkele rietzangers soms een korte zangaanval en raspte de kleine karekiet ondanks het gevorderde seizoen nog met overgave.
De scholeksters op het slikmoeras in de verte vestigden onze aandacht op de tureluurs en de kleine plevieren aldaar. De waakse brandganzen hielden ons en hun eigen crèche van pullen strak in het oog. Geen overbodige luxe wat hun pullen betreft, want niet meer dan vijf procent van de samenscholing mocht pul genoemd worden. Dan hadden de bergeenden het beter voor elkaar. Halfwas pubers vormden de meerderheid van de toompjes. Boven dit alles snelden vooral de huiszwaluwen op schoorsteenhoogte van insect naar insect waar ze op enig moment gezelschap van twee  grutto’s kregen. De andere vier gingen rustig door om hun smalle eiland tussen de stroomgeultjes lek te prikken.
Lees hier het hele verslag.