Excursies afd. Vechtplassen

Excursies vertrekken vanaf het kleine parkeerterrein op het Harmonieplein in Maarssen (tegenover Residentie Amadeus).
Volg vanaf de Kerkweg het bord P Harmonieplein.

 

Vrijdag 23 juni 2023

Avond-/wandelexcursie Leusderheide: nachtzwaluwen

Ten zuiden van Amersfoort ligt de Leusderheide, een militair oefenterrein dat niet toegankelijk is voor publiek. Maar er zijn locaties waar je het terrein toch kunt bekijken, langs de Treekerweg, Leusden bijvoorbeeld. Hier verzamelen zich op windstille avonden soms heel veel vogelaars om de nachtzwaluw te beluisteren. We gaan daar met Gerhard Overdijkink en Bert van Dillen een kijkje nemen.
De nachtzwaluw vliegt maar een half uur per dag in het licht. Een half uur voor het compleet donker is, hoor je zijn merkwaardige geratel al van verre.
Overdag zie je hem echt niet. Dan zit de nachtzwaluw doodstil op een tak, perfect gecamoufleerd. Je loopt er op een meter afstand nog aan voorbij zonder hem te zien. 

De deelname is beperkt (maximaal 20).

Excursieleiders: Gerhard Overdijkink en Bert van Dillen.

Aanmelden: uiterlijk woensdag 21 juni bij Gerhard Overdijkink (06-496 780 23) na 18.00 uur.
Vertrek: 19:30 uur; terug tussen 23:00 en 24:00 uur.
Benzinekosten: € 6,50; graag gepast betalen aan de chauffeur.

 

Zondag 2 juli 2023

Ochtend/auto-excursie Nationaal Park Hoge Veluwe

Na de geweldige dag in 2022 waren we het snel eens: ook in 2023 gaan we naar de Hoge Veluwe! Onder leiding van Richard Pieterson gaan we vogels (en ander wild?) spotten. Ook dit jaar gaan we fietsen. Rustig fietsend en vogelend gaan we richting het Deelsen Was, waar we vanaf een vast punt de heide af gaan speuren. Wat er qua vogels te verwachten is blijft natuurlijk ongewis maar we kunnen een breed scala verwachten: boomvalk, sperwer, wespendief?, raaf, gekraagde roodstaart, boomleeuwerik, geelgors, en diverse spechtensoorten. Wie weet ook grauwe klauwier en bonte vliegenvanger en (net zo mooi als vorig jaar) de slangenarend.

Aanmelden: uiterlijk vrijdag 30 juni bij Richard Pieterson (06-12517124 ; na 18.00 uur). Of stuur een mailtje naar richardpieterson@vogelwacht-utrecht.nl
Vertrek: 7.00 uur; terug tussen 14.00 uur en 15.00 uur.
We proberen om 08:00 uur te starten vanaf de ingang Otterlo
Benzinekosten: € 12,50 p.p. Graag gepast betalen aan de chauffeur.
Toegangsprijzen park: € 12,30 p.p. parkeren bij de ingang € 4,35.


Zondag 10 september 2023

Ochtend/wandelexcursie Westbroekse Zodden/Bert Bospad: op zoek naar de visarend!

In de Westbroekse Zodden (zowel ‘broek’ als ‘zodde’ betekent laag en moerassig land) is het moerasboslandschap nog volop te bewonderen. Als we de natuur haar gang laten gaan, zou alles dichtgroeien tot een groot moerasbos van elzen en wilgen. De Westbroekse Zodden is deels opengesteld. Er loopt een mooi wandelpad (Bert Bospad) door moerasbos en langs trilvenen en rietlanden. Het pad dankt zijn naam aan Bert Bos die hier boswachter was. Bert wilde zoveel mogelijk mensen laten genieten van de natuur. Hij deed dit met aanstekelijk enthousiasme, waardoor hij een echte ambassadeur werd van Staatsbosbeheer. Het pad loopt dwars door ‘zijn’ gebied, waar hij zijn ziel en zaligheid inzette voor de natuur. Bert Bos overleed in 1996. Veel te jong: hij was pas vijftig.
Onder leiding van Gerhard Overdijkink gaan we daar een kijkje nemen.
In september 2020 waren we er voor het laatst. Hoogste tijd om weer op zoek te gaan naar deze prachtige vogel: de visarend! 

Aanmelden: uiterlijk vrijdag 8 september bij Gerhard Overdijkink, telefoon 06 – 49678023 (na 18.00 uur).
Vertrek: 08.00 uur; terug uiterlijk 13.00 uur.
Let op: we verzamelen om 7.55 uur bij de ingang van het Bert Bospad in Westbroek (ingang tegenover Kerkdijk 85). 

 

Zondag 24 september 2023

Ochtend/wandelexcursie IJmuiden Zuidpier en omgeving onder leiding van Bert van Dillen. 

Na de lezing van 19 september gaan we nu de kust- en zeevogels in het echt bekijken. Voor de Zuidpier ligt een stuk strand waar het vogels kijken begint. Met name het stuk strand dat tegen de pier aanligt, is interessant. In de branding foerageren drieteenstrandlopers, bonte strandlopers, bontbekplevier, zilverplevieren, rosse grutto en goudplevier.
De Zuidpier van IJmuiden steekt ongeveer drie kilometer de Noordzee in. Je kunt er bijzondere vogels zien die je vrijwel nergens anders aan de Nederlandse kust ziet. Vogels kijken op de Zuidpier is dan ook een feest voor wie graag kustvogels bekijkt. Langs de Zuidpier hebben we kans op zeekoet/alk, jagers, Jan van Genten, dwergmeeuwen, drieteenmeeuwen en duikers. Steenlopers, paarse strandlopers en oeverpiepers zijn vaste prik. Het is altijd een verrassing wat voor zangvogels we op de pier tegenkomen.

Aanmelden: uiterlijk vrijdag 22 september Bert van Dillen: 06- 119 251 32 (na 18.00 uur).
Vertrek: 6.30 uur; terug rond 14.00 uur.
Benzinekosten: € 10,00. Graag gepast betalen aan de chauffeur.