Handboek Natuurfotografie

Handboek NatuurfotografieHet is ons allemaal bekend. Het groeiende leger van natuurfotografen dat dankzij de technische mogelijkheden steeds vaker en steeds meer prachtige foto’s aanlevert. Om jaloers op te worden. En af en toe denk je wel eens: dat wil ik ook. Een marktonderzoek heeft uitgewezen dat circa 400.000 landgenoten zich tegenwoordig bezig houden met deze tak van natuurbeleving. Niet zo gek dus dat de auteurs Bart Siebelink en Edo van Uchelen , beiden bioloog en natuurfotograaf, met dit boek op de markt zijn gekomen.

Als kiekjesmaker wil ik graag van de grote jongens leren en mijn techniek en inzicht verbeteren. Dus ben ik onmiddellijk na ontvangst van het boek gaan lezen.

Heeft u – net zoals ik – geen spiegelreflexcamera dan is dit boek voor U min of meer overbodige luxe.

Naast zaken van puur technische aard zoals belichting, lichtmeting, ISO-waarde en witbalans worden de lezers voornamelijk geconfronteerd met drie in allerlei vormen voorkomende woorden. Het eerste is geduld, het tweede is zelfkritiek en het laatste originaliteit. Via diverse nuttige tips en veel voorbeeldfoto’s worden ingegaan op de authentieke,de esthetische, innoverende en artistieke kant van het fotograferen. Er worden vele handvatten aangereikt om gericht en kritisch te werk te gaan zodat de kans dat je anderen met jouw opnamen weet te boeien, sterk toeneemt. De opdrachten die in de loop van de tekst worden aangeboden zijn daarbij behulpzaam. Ze worden overigens gekoppeld aan informatie die je kunt ophalen van de website van het Centrum voor Natuurfotografie. Wie of wat daar achter zit, ik weet het niet. Daar moet je je overigens wel eerst registreren. Waarom moet ik me wel bekend maken en het centrum niet?

Na de hectische taferelen die zich rondom het kleinst waterhoen op de Groene Jonker hebben afgespeeld was ik met name geïnteresseerd hoe de auteurs hierop zouden ingaan. Welnu, het ´Gij zult niet verstoren’ wordt door de auteurs in een breder perspectief gezien en aan de hand van voorbeelden wordt de natuurfotograaf c.q. lezer uitgedaagd zijn eigen normen en waarden vast te stellen. De auteurs zijn van mening dat voeren, lokken met geluiden (verboden in Nederland) en allerlei andere kunstgrepen gerechtvaardigd kunnen zijn mits dat op deskundige wijze of met medewerking van deskundigen wordt uitgevoerd en deze ingreep bij de foto wordt vermeld. !!!???

Een boek met heel veel informatie voor iedereen die meer wil dan een kiekje of een bewijsplaatje schieten en zichzelf gewapend weet tegen overtreding van het bovenvermelde gebod.

Bilthoven, 25-06-2011

Auteurs Bart Siebelink en Edo van Uchelen  
Uitgeverij KNNV Uitgeverij
ISBN 978 90 5011 366 3
Prijs € 29.95