“Het rondje van Bert Geelmuijden” – 05-03-2022

Edwin ter Hennepe schreef:

©Edwin ter Hennepe

Bosuil

5 maart 2022. Na weken, maanden (jaren?) eindelijk weer een vogelexcursie met de afdeling Amersfoort van de Vogelwacht Utrecht. Sinds mensenheugenis ook nog eens op de fiets. Voor excursieleider Bert Geelmuijden het minst een probleem. Jaarlijks fietst hij al vogelend 20.000 km bij elkaar. Dat haal ik nu niet en misschien wel nooit niet, hoewel ik ook graag fiets. Het aantal kilometers haal ik ook niet met de auto. We volgen de route die Bert op zijn duimpje kent naar polder Arkemheen vertrekkend vanaf Park Schothorst, één van de groene longen van Amersfoort.

8:00 uur. 15 fietsers staan klaar voor een rondje van 50 kilometer. 2 graden onder 0. Om op te warmen beginnen we met een Bosuil, die iedereen goed kan bekijken. We fietsen naar Hoogland-West in het achterland van Amersfoort. In een bekend territorium zien we nog net een kopje van een Steenuil boven de dakrand uitsteken. Het is ontiegelijk koud op de fiets, maar 2 soorten uilen aan het begin van de dag is toch lekker.
In polder Zeldert – De Slaag voor mij en verschillende anderen de eerste Grutto’s van dit jaar. Wat een prachtig geluid maken die toch.

©Edwin ter Hennepe

Grutto

Ook de eerste Tureluurs, verder Goudplevieren en vele Smienten blinken in het zonnetje dat er wel is maar aan ons nog te weinig warmte geeft.
Onderweg een Torenvalk die een zandbad neemt op een hoge berg zand op het industriecomplex aan de overzijde van de Eem. Langs de Eem naar Eemdijk door naar Bunschoten Spakenburg tot de Oostdijk en deze volgen. Het fietstempo is nog niet verwarmend, windje beetje tegen. Wat een koude voeten, benen en handen! We staan nu op de rand van polder Arkemheen. Het Vogelwalhalla van Amersfoort en omgeving. Van Nederland misschien? Bij de Oostdijk aangekomen zien we een weitje met verschillende meeuwensoorten: Zilver-, Kleine mantel en Pontische meeuw. Aan de andere kant in het Nijkerkernauw baltsende Futen en Grote zaagbek. Verder langs de dijk veel Kuifeenden, Brilduikers. In de weiden of in Vrede-formatie Kol-, Brand- en Grauwe ganzen.
Een enkele Rietgors, meerdere Graspiepers. We passeren gemaal Arkemheen over de Zeedijk, langs het Nuldernauw met vele Kuifeenden en enkele Nonnetjes. Ondertussen hebben we op meerdere plekken verschillende Cetti’s zangers gehoord. Voorbij het Puttergemaal nog meer Nonnetjes en Grote Zaagbekken. Verder 3 Watersnippen en 2 Bontbekplevieren. Pijlstaarten ook nog, waarvan een paartje zich vlakbij goed laat bekijken. 100 meter voor de Roerdomp-locatie keren we om. De Roerdomp was de laatste dagen niet gezien. Verder op de terugweg horen we dat de Roerdomp er vandaag wèl zat. Oei die hadden verschillende mensen wel graag willen zien.

©Edwin ter Hennepe

Kemphaan

Maar niemand heeft iets te klagen. We hebben al veel gezien. En we gaan nog over het Nekkeveld. Eerst nog een weide met Kemphanen, Goudplevieren, een Lepelaar, een Kleine plevier en 4 Bonte strandlopers. Grutto’s prachtig dichtbij, Wintertalingen, Smienten, Kemphanen. Hoewel aanvankelijk erg koud hebben we het natuurlijk getroffen met het weer. Het zonnetje heeft ons in de loop van de dag heerlijk opgewarmd. We boffen met een zulk mooi gebied op fietsafstand en fietsend prachtig te verkennen.

Morgen gaat Bert vermoedelijk weer alleen op pad. Misschien wel weer naar Arkemheen. Maar wellicht koppelt hij de Eempolders er nog aan vast en ook een rondje door het Horsterwold (totaal 70-80 km). Want hij heeft zijn rondje iets kleiner gemaakt voor ons. Voor ons was 50 km voldoende. Vogelen en fietsen, een pracht combinatie.