Lezing: 10 jaar slechtvalken op de OLV-toren in Amersfoort

© Henny de Bruin

Slechtvalk

Wie in het broedseizoen in de binnenstad van Amersfoort komt, kent ongetwijfeld het luide gekekker in de lucht, de alarmroep van een rondvliegende slechtvalk die verstoord is op haar nest. Sinds 2013 huist er een paartje slechtvalken op de Onze Lieve Vrouwetoren (OLV-toren). In 2014 werden de eerste jongen daar geboren, inmiddels zijn er in tien jaar tijd in totaal al 28 jonge slechtvalken op de toren uit het ei gekropen. Henny de Bruin heeft het reilen en zeilen van de Amersfoortse slechtvalken vanaf het begin gevolgd. Hij vertelt erover in de WNA-lezing van 28 maart.

Pesticiden
In de vorige eeuw, in de jaren 60 tot in de jaren 70, nam het aantal slechtvalken in West-Europa sterk af. Zoals alle roofvogels (en andere roofdieren), heeft de slechtvalk sterk te lijden gehad van de pesticiden, zoals DDT, die in de landbouw gebruikt werden en in de voedselketen belandden. In Nederland was de soort bijna verdwenen.
Sinds het verbod op pesticiden in 1973 kon de populatie slechtvalken zich echter herstellen en sinds circa 1990 was de slechtvalk op eigen kracht terug als broedvogel in Nederland. Maar de eerste nesten moesten wel geheim gehouden worden en beschermd tegen illegale eierhandelaren; een slechtvalkenei kon zo’n 10.000 euro opbrengen op de illegale markt!
Lees hier de hele aankondiging.