Lezingen Jack Folkers

Natuur in de Bethunepolder

De relatief kleine tussen Maarssen en Tienhoven gelegen Bethunepolder is bijzonder door het vele kwelwater wat hier aan de oppervlakte komt. Nergens welt er zoveel grondwater op als hier, zo’n 22 miljoen kubieke meter per jaar. Dit heeft positieve gevolgen voor de biodiversiteit.
Jack inventariseert al jaren de polder op broedvogels. Maar tijdens de bezoeken is er altijd veel meer te zien dan alleen de vogels. Een uitgebreid verslag in woord in beeld van natuur en een beetje cultuur passeert bij deze presentatie de revue.

Op het spoor van de jaguar

Tijdens het eerste deel van zijn reis had Jack een zoogdier op zijn wensenlijst staan: de Jaguar. Gedurende bijna een jaar reisde hij door Midden- en Zuid-Amerika om een glimp van deze verborgen levende katachtige op te vangen. Een jaar lang reizen in dit deel van de wereld staat voor vele ontmoetingen, niet alleen met dieren maar ook met mensen en vreemde culturen. Een boeiend verslag over kleurrijke mensen en dieren in de Nieuwe Wereld.

Patagonië 

In het zuiden van Zuid-Amerika ligt Patagonië, een desolaat landschap dat zich uitstrekt van de grillige pieken van de Torres del Paine in Chili tot de eindeloze pampa’s van Argentinië. Na een beeldbezoek aan het zuiden van Chili en Argentinië, waar onder andere het schiereiland Valdez wordt bezocht, ´vliegen´ we ook nog 600 km oostwaarts naar Stanley, de hoofdstad van de Falklands. Van daaruit wordt een bezoek gebracht aan verschillende eilanden van de archipel. We bezoeken pinguïnkolonies, bekijken reusachtige zeeolifanten en maken kennis met de brutale “Johnny Rook”, een nogal nieuwsgierige en brutale roofvogelsoort.

 


India,Nepal en Tibet

Een mix van Boedhistische devotie, hoge bergen, grillige natuur en vele vele dieren waarvan de tijgers in India misschien het meest tot de verbeelding zullen spreken. Een beeldverslag van de hoge Himalaya tot de hete laaglanden van India.

 


Ethiopië, Oeganda en Rwanda

We bezoeken deze avond 3 landen in het oosten van Afrika. Ten eerste Ethiopië, een zeer vogelrijk land met bijna 30 endemische soorten. Ook gaan we op zoek naar de Ethiopische wolf, waar er nog maar slechts 500 van leven op deze aarde.
Wie aan Oeganda en Rwanda denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan de berggorilla’s. Tweemaal bracht Jack een bezoek aan dit land en tweemaal bezocht hij de gorilla’s. Een ervaring die hij zijn leven niet zal vergeten. De beelden zullen daarvan getuigen. Maar niet alleen deze ‘broeders’ passeren de revue; ook leeuwen en ander groot wild zal op beeld getoond worden en niet te vergeten de kleurrijke selectie van de meer dan 1000 vogelsoorten die er voorkomen.

 

 

Falklands, Paaseiland en de Cook eilanden 

Het bezoek aan de Falkland eilanden was een onverwachts hoogtepunt van zijn reis. Vandaar dat de serie van deze avond over ondermeer dit gebied gaat. Na een beeldbezoek aan Patagonië vliegen we 600 km oostwaarts naar Stanley, de hoofdstad van de Falklands. Van daaruit bezoeken we de enorme Pinguïn kolonies, zien we reusachtige Zee-olifanten en  maken we kennis met de brutale “Johnny Rook”, een nogal nieuwsgierige roofvogelsoort. Maar ook zien we natuurlijk Wenkbrauwalbatrossen en Koningsaalscholvers.
Maar we laten het niet bij deze eilandengroep alleen. We maken wat sprongen in de reis en bezoeken meteen Paaseiland met zijn bijzonderen beelden en bezoeken de Cook-eilanden om er op zoek te gaan naar de zeldzame Rarotongan monarch.

 


Nieuw-Zeeland en NW Australië

We gaan in Nieuw Zeeland op zoek naar de Kiwi, één van de meest bijzondere vogels op aarde. Tijdens deze zoektocht komen we allerlei vreemde vogels tegen maar ook een aantal bekende zoals onze eigen vink, geelgors en merel. Nieuw Zeeland, een bijna Europees land boordevol afwisseling.
In Australië maken we tijdens deze beeldreis onder meer kennis met een agressieve casuaris. De eerste vogel waar ik echt bang voor was. En als er nog tijd is vliegen we nog even naar de Cook-eilanden. We zijn toch in de buurt.