Natuurlezing Van blinde bij tot zilveren fluitje, verhalen over wilde bijen, zweefvliegen en andere bloembestuivers

PERSBERICHT
Natuurlezing door Theo Zeegers
Van blinde bij tot zilveren fluitje, verhalen over wilde bijen, zweefvliegen en andere bloembestuivers

dinsdag 23 april 2024 om 20:00 uur
Live in Het Groene Huis & online

Hoe belangrijk zijn wilde bijen en zweefvliegen voor de bestuiving van bloemen? Kunnen we deze insecten in onze tuinen een handje helpen? Om hoeveel soorten gaat het? Gaan de bloembestuivers in de omgeving van Amersfoort vooruit of achteruit? Al deze vragen komen aan bod tijdens de natuurlezing van Theo Zeegers op 23 april aanstaande, vanaf 20.00 uur in Het Groene Huis.

Theo Zeegers maakt zich grote zorgen over het hoge tempo waarmee bloemen en insecten uit ons landschap verdwijnen. Hij werkt als projectleider bij EIS Kenniscentrum voor insecten. Hij is gespecialiseerd in vliegen, maar richt zich steeds meer op alle bloembezoekende insecten. Vorig najaar publiceerde hij het boekje: ‘Van blinde bij tot zilveren fluitje, portretten van wilde bijen en zweefvliegen’. Geïnspireerd door dit boek is de titel van zijn lezing: ‘Van blinde bij tot zilveren fluitje, verhalen over wilde bijen, zweefvliegen en andere bloembestuivers’.

In opdracht van de gemeente Amersfoort heeft Theo Zeegers van 2020 tot 2023 intensief gezocht naar wilde bijen en zweefvliegen. Hij onderzocht vier jaar achtereen negentien locaties in Amersfoort. Hij vond 124 soorten wilde bijen en 75 soorten zweefvliegen. Hiermee hoort Amersfoort bij de top-drie van steden met de hoogste bijendiversiteit. De rijkdom aan zweefvliegen is in vergelijking met natuurgebieden laag, maar in vergelijking met andere steden hoog. Op 23 april vertelt Theo Zeegers nog veel meer over de resultaten van zijn onderzoek en over zijn aanbevelingen voor het beheer van de Amersfoortse natuurgebieden.

@Hans van Zummeren

Distelbehangersbij

Foto: Deze Distelbehangersbij ‘vliegt’ o.a. op distels en knoopkruid en zij ‘behangt’ haar nest met blad (Foto Hans van Zummeren).

dinsdag 23 april 2024
Tijd 20:00-22:00 uur (zaal open om 19:30 uur)
Plaats Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Toegang  Gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren niet nodig. 

Koffie en thee zijn tegen betaling verkrijgbaar.

Online te volgen : 
Natuurlezing | Bloembestuivers
Vragen stellen kan alleen live in Het Groene Huis.

WNA Natuurlezingen worden georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.