Niet zomaar een zomertortel

© GMD

Zomertortels

Het gaat ronduit belabberd met de zomertortel. Onderzoekster Jenni Vreugdenhil tracht het leven van de zomertortel tijdens het broedseizoen in kaart te brengen. Dat gebeurt in de Zak van Zuid-Beveland, een van de weinige bolwerken in Nederland.

Intensive-care
Veertig jaar geleden was de zomertortel nog een algemene broedvogel. Elk voorjaar kwamen de duifjes, niet veel groter dan een merel, met zo’n honderdduizend naar Nederland. Sindsdien ging het behoorlijk mis. Er rest nog slechts 3 procent.
Ingrijpende veranderingen in de landbouw, stadsuitbreidingen en een uitrollend wegennet zijn daar debet aan. Maar ook jacht in het Middellandse Zeegebied eist een hoge tol.
Vogelbescherming luidde eerder al de noodklok en dit voorjaar vroegen we onze leden om financiële hulp. Daar werd veelvuldig en gul op gereageerd, waar we heel dankbaar voor zijn. Met de giften worden – in het kader van een internationaal actieplan – nu al op zoveel mogelijk plekken zomertortels bijgevoerd. Een soort intensive-care-behandeling zou je kunnen zeggen. Later dit jaar hopen we speciaal voor de zomertortel ingezaaide voedselveldjes aan te leggen.
Lees hier het hele artikel.