Nieuwe vogelaars door corona

Van de site van de Vogelbescherming:

©GMD

Blauwborst

De coronacrisis bracht ziekte en leed, maar ook stilte, rust en meer ruimte in de agenda om vogels te kijken. Veel vogelwerkgroepen zagen hun ledenaantallen stijgen. Deze verse vogelaars zagen de crisis als een kans voor een nieuwe hobby.
Een kleine steekproef onder de vogelwerkgroepen laat zien dat veel ervan profijt hebben gehad van de coronacrisis. Zo zag de vogelwerkgroep in Amsterdam het ledenaantal stijgen met 43 in 2020 en met 54 in 2021 (in vergelijking met 35 in 2019). Vogelwacht Utrecht had te maken met een jarenlange afname van leden, maar kreeg er in 2021 opeens 21 leden bij. Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen zag het aantal leden in 2021 met 8,5 procent groeien, volgens voorzitter Paul Gnodde “echt een corona-effect”.

Na het eten één vogel
Eén van die nieuwe leden uit Nijmegen is Lies Bruggeman (66). Zij keek al af en toe naar vogels vóór de crisis, maar nu had ze ruimte om het te intensiveren. Doordat andere hobby’s zoals boekenclubs en theaterbezoekjes er niet in zaten, kwam er meer tijd om te vogelen. Ook haar man kreeg het ‘vogelkijkvirus’ te pakken. “We wonen vlakbij de Ooijpolder. Ik wandelde daar al geregeld met vriendinnen of met mijn man, maar sinds de eerste lockdown ging ik er soms bijna dagelijks naartoe. Nu pas ontdekten we hoeveel bijzondere vogels er zitten: de blauwborst en de roerdomp bijvoorbeeld. Doordat er heel weinig verkeer was, was het heel stil. We zaten op een bankje toen ik me afvroeg wat ik hoorde. Een roerdomp! Daar ging mijn hart wel sneller van kloppen.”
Ook zag Lies haar ‘spark’-bird, een vogel die ze heel graag wilde zien: een blauwborst. “We waren in de buurt van datzelfde bankje toen ik zei: ‘Ik zou weleens een blauwborst willen zien…’ Ik zag een vogel op een rietpluim zitten, zette de verrekijker aan mijn ogen, en daar zat hij!” Sindsdien is het stel op de blauwborst gespitst en zien ze hem vaak.
Sinds er weer meer mogelijk is, zijn Lies en haar man een paar keer op excursie mee geweest. Voor cursussen staan ze op de wachtlijst. Leren doen ze uit gidsen en via een app. “Elke avond na het eten doen we één vogel. Dan luisteren we geluidjes af en overhoren elkaar.”
Lees hier het hele artikel.