Pestvogel: de meest geliefde wintergast

Van de site van de Vogelbescherming:

6

© GMD

Pestvogel

Mocht u deze winter een pestvogel zien, dan zal blijken dat u de drang niet kunt weerstaan om Vogelbescherming te bellen, uw kennissen te bestoken met eventuele foto’s en er nog jaren over te vertellen bij het kerstdiner. Waarom hebben pestvogels zo’n ontiegelijke aantrekkingskracht op mensen?
Pestvogels zien er buitenaards mooi uit. Strak zijn hun kleuren en vormen, alsof ze een ontwerp zijn in plaats van een echte vogel. Zacht, verleidelijk beigebruin staat in scherp contrast met een zuiver zwart oogmasker en kloeke kuif. Ruwe bolster, blanke pit. Het uitende van hun staart en vleugelveren is helder geel, naast zwart-witte vlakken en rode details.
Pestvogels zijn er bijna nooit, maar soms ineens met veel. Dat maakt het extra bijzonder als ze er zijn en dan moet je bijna de kans wel grijpen. Zo’n invasie kan in oktober beginnen, maar ook hartje winter of zelfs in februari. Dat blijft dus de hele winter spannend en duimen voor ons dat ze komen. De vogels zelf zijn vooral hongerig op zoek naar eten dat er in hun broedgebied in Scandinavië en Rusland niet meer is. Bijna jaarlijks komen er trouwens enkele tientallen pestvogels naar Nederland, dus u kunt sowieso op zoek.
Lees hier het hele artikel.