Pestvogel: de meest geliefde wintergast

Vogelbescherming Nederland:

© GMD

Pestvogels

Tienduizenden gaaien trokken afgelopen herfst ons land binnen op zoek naar voedsel. Dat gebeurt zo eens in de acht jaar en we worden er meestal niet warm of koud van. Zeldzamer zijn pestvogel-invasies. Maar áls de pestvogels komen, is het land in rep en roer. Waarom hebben ze zo’n ontiegelijke aantrekkingskracht op mensen?
Pestvogels zien er buitenaards mooi uit. Strak zijn hun kleuren en vormen, alsof ze ontworpen zijn in plaats van echt bestaan. Zacht, verleidelijk beigebruin staat in scherp contrast met een zuiver zwart oogmasker en een helder geel uitende van staart en vleugelveren. Daarnaast bezitten ze zwart-witte vlakken en rode details.
Pestvogels zijn er bijna nooit, maar soms ineens met veel. Dat maakt het extra bijzonder als ze er zijn. Zo’n invasie kan in oktober beginnen, maar ook hartje winter of zelfs in februari. Het blijft dus de hele winter spannend en duimen voor ons dat ze komen. De vogels zelf zijn vooral hongerig op zoek naar eten dat er in hun broedgebied in Scandinavië en Rusland niet meer is. Bijna jaarlijks komen er trouwens enkele tientallen pestvogels naar Nederland, dus u kunt sowieso op zoek.
Lees hier het hele bericht.