Roofvogelexcursie 20-11-2022

Peter Janknegt schreef:
© Peter JanknegtHet is woensdagavond 9 november 2022, tien over haFlevopolder lf 8 en een groep van zo’n 25 enthousiaste, ervaren en minder ervaren vogelaars verzamelt zich in ’t Honk in Maarssen. We komen voor de cursus Roofvogels en uilen in Europa, gegeven door Bert van Dillen.
Bert neemt ons in twee avonden mee in de wondere wereld van kegeltjes en staafjes in de ogen van roofvogels en uilen, de verborgen oorgaten van uilen en vooral het herkennen van de regelmatig in Nederland voorkomende soorten. Veel informatie om in twee avonden te absorberen en aangezien ‘gewoon doen’ meestal de beste manier is om te leren, volgt de zondag na de tweede avond een roofvogel excursie onder leiding van Richard Pieterson, met Bert als side kick.

En zo staan er op zondag 20 november 2022 zo’n 15 enthousiastelingen om 7:30 uur te wachten op de laatste deelnemer die geheel volgens traditie te laat is. We zullen geen namen noemen. Iets na half 8 rijden de auto’s richting de Flevopolder, want dat is kennelijk het mekka voor roofvogels in de wintermaanden. Na een minuut of 40 namen we afslag Almere Hout om uit te komen in een gebied met toepasselijke straatnamen als Vogelweg en Dodaarsweg. En daar was het direct raak: hup, Richard in de ankers en over de portofoon klonk het al: ‘vrouwtje blauwe kiekendief op links!’, maar ook ‘buizerd op rechts!’. Keuze genoeg, dus daar werd een minuut of tien volop genoten van o.a. blauwe kiekendieven, buizerds en torenvalken. Overigens ook van een boel niet-roofvogels, zoals holenduiven, overvliegende graspiepers, een setje roodborsttapuiten en heel veel grote zilverreigers.

De volgende stop was de Grote Praambult, vanwaar we een mooi uitzicht hadden op een mooi deel van de Oostvaardersplassen. Met ook daar weer (vrouwtje) blauwe kiekendief, torenvalk en… hoppa, daar was ie: de eerste Zeearend van de dag! Een mooi juveniel exemplaar dat zeker in de telescoop heel goed te zien was terwijl hij/zij ruzie maakte met zwarte kraaien om een prooi. Ook daar waren het niet alleen roofvogels, maar ook smienten, bergeenden en overvliegende brandganzen, kramsvogels en koperwieken. Een enkeling zag zelfs een pijlstaart, maar die was voor ondergetekende met alleen een verrekijker niet te spotten.

Next stop: de Kleine Praambult. Het werd bijna saai: ook daar weer vrouwtje blauwe kiekendief, torenvalken, in de verte 2 zeearenden èn… een slechtvalk die ruzie aan het maken was met wat zwarte kraaien en zich daarbij uitstekend liet bewonderen. Daarnaast nog een groep kieviten en goudplevieren en een mooie vos in het weiland. Aangezien de zon op dat moment nog scheen, er regen voorspeld was en het koud was, werd het na een kwartier tijd om weer in de warme auto te stappen en door te rijden naar de volgende stop: bezoekerscentrum Oostvaardersplassen.

Richard was vrijdag al wezen voor-vogelen en wist dat er in de buurt van kijkhut De Schollevaar een paar zeearenden bezig was een nest te bouwen. Dat werd dus de bestemming en met een wandeling van een half uurtje, die werd afgelegd in een uur, kwamen we aan in De Schollevaar. De reden voor de vertraging waren, in volgorde van spotten: bergeenden, kluten, kleine zwanen, rietgorzen en baardmannetjes. In de kijkhut inderdaad mooi zicht op 2 zeearenden die aan de overkant van de plas een nest aan het bouwen waren. Zo mogelijk nog indrukwekkender waren de 3 andere zeearenden die verderop samen (?) aan het jagen waren en zo duizenden watervogels constant de lucht in jaagden. Maar omdat alles eindig is, moesten we ook hier weer vertrekken. Richard had nog meer stops in de planning staan en de zon scheen nog steeds!

Na een rit van weer een half uur over de Oostvaardersdijk, met zicht op honderden eenden, kwamen we aan bij, wat later bleek, de laatste stop: kijkheuvel Jan van den Boschpad. Ook hier weer prachtig zicht op een drietal jonge zeearenden, die op relatief kleine afstand kwamen poseren. Even nog leek het of we zelfs werden verwend met een ruigpootbuizerd, maar Bert wist ons snel uit de illusie te verlossen: geen witte staart, zoals jullie op de cursus hebben geleerd! Inmiddels begon de regen de overhand te krijgen en werd, met een korte tussenstop aan de IJmeerdijk, de dag beëindigd. 

En zo bleef het aantal soorten roofvogels steken op 5. Het totaal aantal vogelsoorten overigens op 51, waarbij ondergetekende niet meegaat in de wijsheid ‘horen is scoren’, dus het gaat hier om geziene vogelsoorten. Het aantal edelherten lag vermoedelijk op honderden. Al met al een uitstekende score en een mooie dag met enthousiaste gids(en) en mede vogelaars.