Roofvogelexcursie Flevopolder 20-11 – afd. Vechtplassen

Peter Janknegt schreef:
© Peter JanknegtHet is woensdagavond 9 november 2022, tien over half 8 en een groep van zo’n 25 enthousiaste, ervaren en minder ervaren vogelaars verzamelt zich in ’t Honk in Maarssen. We komen voor de cursus Roofvogels en uilen in Europa, gegeven door Bert van Dillen.
Bert neemt ons in twee avonden mee in de wondere wereld van kegeltjes en staafjes in de ogen van roofvogels en uilen, de verborgen oorgaten van uilen en vooral het herkennen van de regelmatig in Nederland voorkomende soorten. Veel informatie om in twee avonden te absorberen en aangezien ‘gewoon doen’ meestal de beste manier is om te leren, volgt de zondag na de tweede avond een roofvogel excursie onder leiding van Richard Pieterson, met Bert als side kick.

En zo staan er op zondag 20 november 2022 zo’n 15 enthousiastelingen om 7:30 uur te wachten op de laatste deelnemer die geheel volgens traditie te laat is. We zullen geen namen noemen. Iets na half 8 rijden de auto’s richting de Flevopolder, want dat is kennelijk het mekka voor roofvogels in de wintermaanden. Na een minuut of 40 namen we afslag Almere Hout om uit te komen in een gebied met toepasselijke straatnamen als Vogelweg en Dodaarsweg. En daar was het direct raak: hup, Richard in de ankers en over de portofoon klonk het al: ‘vrouwtje blauwe kiekendief op links!’, maar ook ‘buizerd op rechts!’. Keuze genoeg, dus daar werd een minuut of tien volop genoten van o.a. blauwe kiekendieven, buizerds en torenvalken. Overigens ook van een boel niet-roofvogels, zoals holenduiven, overvliegende graspiepers, een setje roodborsttapuiten en heel veel grote zilverreigers.
Lees hier het hele verslag.