The beauty and the beast – 10-09-2023 – Westbroekse Zodden

Alieke van Dijken schreef:

Op pad met Gerhard Overdijkink.

©GMD

Visarend

Het is 8:00 uur, de laatste ochtendnevel lost voor onze ogen op en het belooft een bloedhete dag te worden. We, 13 man/vrouw sterk, staan te popelen om de Westbroekse Zodden in te duiken. Gerhard vertelt ons iets over de geschiedenis van dit bijzondere natuurgebied en over het Bert Bospad, genoemd naar de gedreven boswachter Bert Bos, die zich heeft ingezet voor behoud en onderhoud van de combinatie van dit moerasbos en laagveen. Dankje wel Bert! En dan wurmen we ons met onze kijkers en scopen door het eenmanshekje, de speurtocht naar de Visarend kan beginnen!
Zal hij/zij zich laten zien? Of heeft hij lang genoeg gepleisterd en is hij verder getrokken naar het zuiden? Maar, het is vroeg en zolang de lucht nog enigszins koel is, zal hij op stok blijven. Dus eerst tijd voor andere schoonheden.

We worden niet teleurgesteld, want wie staat daar pontificaal aan de waterkant te speuren naar ontbijt? Een Roerdomp! Iedereen krijgt de kans deze beauty te bewonderen. Ze is in goed gezelschap van enkele Purperreigers, Grote Zilverreigers, een Blauwe Reiger, Krakeenden, twee Bergeenden, overvliegende Lepelaars en Watersnippen, om maar wat te noemen… Mooie start van deze excursie!
Ah, dáár meldt onze eerste rover zich, een Bruine Kiekendief vliegt speurend over het riet. Ook de Torenvalk heeft zich al laten zien. Verder lopend wijst Gerhard ons op wat bomen in de verte. Dáár zat de Grote Visser eerder deze week. Dat witte vlekje daar in die dode boom, zou dat misschien…? En jawel, het is waar, daar zit de Visarend rustig voor zich uit te koekeloeren, beetje te poetsen, te peinzen dat ie best zin heeft in een lekker ontbijtje. Maar, het is nog vroeg…
Onze tocht gaat verder. We zien een stuk of zes Graspiepers rustig foerageren. Een van hen is nét iets anders van kleur, een Waterpieper misschien? Zelfs de echte kenners onder ons weten het niet zeker, en we laten ze weer met rust. In ons groeit de spanning, het verlangen. We speuren de lucht af, die ons trakteert op Witte Kwikstaarten, Kneutjes, Grauwe Ganzen, een Witgatje, en… de Visarend! Nee, Visarenden, meervoud, waarschijnlijk een adult en juveniel. Een van hen geeft zelfs een show ‘vis vangen van grote hoogte’ aan ons weg. Wow, wat een beest! Zijn missie ‘ontbijt’ is geslaagd, en de onze ‘op zoek naar de Visarend’ ook 🙂 .

We wagen ons vrolijk en dapper aan het laatste deel van onze tocht: het moerasbos, inclusief muggen. De roepjes van Tjiftjaf en Boomkruiper begeleiden ons, de IJsvogel laat zich niet zien. Met een enkele muggenbult extra arriveren we weer bij ons startpunt, waar op de valreep een Sperwer en Buizerd nog acte de présence geven.

Deze tocht was onze zweetdruppels zeker waard! Met veel dank aan Beauty Roerdomp, Beast Visarend en Gids Gerhard!

Soortenlijst:

Houtduif Aalscholver IJsvogel Winterkoning
Ekster Witte kwikstaart Roodborst Zwarte kraai
Grauwe gans Grote zilverreiger Roerdomp Purperreiger
Blauwe reiger Lepelaar Vink Bruine kiekendief
Witgat Kievit Visarend Meerkoet
Krakeend Boerenzwaluw Wilde eend Graspieper
Kneu Slobeend Nijlgans Spreeuw
Torenvalk Watersnip Knobbelzwaan Fuut
Rietgors Tapuit Ooievaar Raaf
Kauw Grote bonte specht Sperwer Buizerd
Huiszwaluw Tjiftjaf Pimpelmees