Veerkracht. Hoe de kerkuil terugkeerde in Midden Nederland

veerkrachtOnlangs mocht ik bij het ringen van kerkuilen aanwezig zijn. Dat was op zijn zachts gezegd een heel bijzondere ervaring. Met een 42 dagen oude kerkuil in mijn hand realiseerde ik me dat ik een zeer bevoorrecht mens ben. Hoeveel van de 16 miljoen mensen in ons land krijgen ooit de unieke kans om zoiets mee te maken? Weinig dagen later kreeg ik het boek ‘Veerkracht’ ter lezing.

Het boek is samengesteld ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Kerkuilenwerkgroep Utrecht en West-Betuwe en werd in 2011 uitgegeven. Na een korte inleiding vertelt Paul Hendrikx – de coördinator organisatie – over de successen die mede door de inspanningen van de werkgroep werden geboekt.

Boeiend, interessant en met volle betrokkenheid bij de kerkuil is de daaropvolgende reeks verhalen uit de regio’s geschreven. Daarin komen we heel veel namen van leden van onze vereniging tegen die actief in de werkgroep werkzaam zijn of waren.

Intrigerend is de bijzondere bijdrage van Zomer Bruijn. Zonder zich te verliezen in technische of wetenschappelijke verhandeling neemt hij ons bladzijde na bladzijde mee naar de geheimen in de duisternis van de nestkast van de kerkuil. Het gedrag van de kerkuil, dat hij leerde kennen door eindeloos te observeren, gaat bij iedere bladzijde meer leven. De vele fantastische foto’s geven niet alleen ondersteuning aan de geschreven informatie maar zijn ieder op zich juweeltjes om naar te kijken.

Aansluitend vertelt Marc van Leeuwen – coördinator veldwerk – over meer dan 50 jaar ringonderzoek. Heel persoonlijke en soms bizarre vertelsels staan in het hoofdstuk “Uilenspiegel”.

Een fijn boek om te lezen over een geweldig leuke, interessante en mooie vogel. Een verhaal dat zonder enige overdrijving toont dat samenwerking in bescherming tot grootse en mooie successen kan leiden. Een uniek fotoboek met heel veel informatie. Een naslagwerk dat je niet mag missen.

Wil je het boek in je bezit krijgen om te lezen en de foto’s te bewonderen of vind je het belangrijk om het werk van de Kerkuilenwerkgroep Utrecht en West-Betuwe financieel te ondersteunen dan kun je het boek bestellen door € 20,95 (€ 17.95 € 3,- verzendkosten) over te maken naar bankrekeningnummer 6037975 t.g.v. ‘de kerkuil terug in Midden-Nederland’. Vergeet daarbij niet je naam en het volledige afleveradres te vermelden. Na aftrek van de verzendkosten ad € 3,- komt het resterende bedrag geheel ten goede aan de kerkuil.

Je kunt het ook na overleg met Marc van Leeuwen (eco-line@hetnet.nl) bij hem voor € 17,95 af te halen.

 

Uitgave van de Kerkuilenwerkgroep Utrecht en West-Betuwe.  ISBN 978 90 9026393 9

Bilthoven oktober 2012