Veldgids Paddenstoelen

veldgids paddenstoelnVogelaars kijken vanzelfsprekend naar vogels. Maar er is meer onder de zon. Zo las ik ooit dat putters graag foerageren op kale jonkers. Op een tekening zag je dat de schrijver hiermee geen mensen bedoelde, maar een soort distels. Voor mij indertijd de aanleiding om een plantenboek te kopen. Later volgden o.a. zoogdier-, vlinder-, libellen- en  paddenstoelenboeken. Er is veel te beleven en te bekijken in de natuur. En boeken kunnen daarbij van grote waarde zijn. Dat geldt zeker voor de onlangs bij de KNNV Uitgeverij verschenen VELDGIDS “Paddenstoelen, Plaatjeszwammen en boleten” van Nico Dam en Thomas W. Kuyper. Volgens de auteurs is deze gids bedoeld voor liefhebbers zonder veel ervaring maar vol goede moed.

Zoals de titel zegt, behandelt het boek uitsluitend plaatjeszwammen en boleten. Dat zijn paddenstoelen met bijna altijd een duidelijke steel met een hoed erop. Aan de onderkant van die hoed zie je plaatjes (plaatjeszwammen) of gaatjes (boleten). Van de circa 2000 in Nederland voorkomende soorten worden alleen de 500 meest gemelde beschreven. Die 500 zijn samen verantwoordelijk voor 95% van alle meldingen. Het weglaten van de grote groep zeldzame soorten  maakt het voor de leek een stuk makkelijker.

De gids begint met een overzichtelijke en leerzame inleiding, waarin nogal eens naar het Basisboek Paddenstoelen (Dam et al., 2006, KNNV Uitgeverij) wordt verwezen. Voor een goede determinatie is, volgens de auteurs, het verzamelen van paddenstoelen noodzakelijk. Zelf sta ik bepaald niet te popelen om die prachtige paddenstoelen te plukken. Bijkomend probleem is, dat in de meeste natuurterreinen en sommige gemeenten een plukverbod geldt. Gelukkig wordt verderop in het boek bij de determinatiesleutels en de soortbeschrijvingen duidelijk dat je zonder plukken ook veel soorten op naam kunt brengen. Duidelijke foto’s en een goede beschrijving van de kenmerken helpen daarbij. Daarnaast wordt aandacht besteed aan ecologie, verspreiding in Nederland en gelijkende soorten. Deze gids is beslist een aanrader voor vogelaars die zich willen verdiepen in paddenstoelen.

Soesterberg 28-10-2013

Bert van ’t Holt

 

Auteurs Nico Dam en Thomas Kuiper
Uitgever KNNV Uitgeverij
ISBN 978 90 50 114 63 9
Prijs € 39.95