Vijftig tinten bruin: herkenning van winterse ganzen

Vogelbescherming Nederland:

Grauwe Gans

In Nederland hebben we het geluk dat hier enkele miljoenen ganzen komen overwinteren. Vanuit hun noordelijke broedgebieden trekken ze hiernaartoe. Een winterse dag vogels kijken is niet compleet zonder grote groepen ganzen. Maar de ‘bruine ganzen’ zijn soms moeilijk uit elkaar te houden. Na het lezen van dit artikel niet meer.Grauwe ganzen zijn vooral lichtbruin, maar bij het strekken komen de grijze vleugels tevoorschijn

Grauwe gans
De bekendste gans in Nederland moet wel de grauwe gans zijn. Ze komen hier het hele jaar voor. Want er zijn niet alleen overwinteraars, er zijn ook behoorlijke aantallen die in Nederland broeden. Die laatste groep blijft hier in de winter en in totaal zijn er dan toch al gauw zo’n half miljoen grauwe ganzen aanwezig. Deze soort is bijna overal te zien waar water en grasland nabij zijn.
Kenmerken: De grauwe gans is van de ‘bruine’ soorten in Nederland de grootste. Grauwe ganzen ogen in zit vrijwel geheel licht grijsbruin – behalve de witte ‘kont’, die alle ganzen gemeen hebben. Maar in vlucht komt daar snel verandering in: de bovenvleugels zijn van een mooie, muisgrijze kleur. En als ze over uw hoofd vliegen vallen de contrastrijke ondervleugels op (effen donker bij de andere soorten). De forse snavel is oranje en de poten zijn roze-achtig. Daarnaast zijn groepen ganzen vrij luidruchtig in vlucht. Grauwe ganzen maken daarbij de bekende gakkende geluiden.
Lees hier het hele artikel.