Vogelherkenningscursus


Vogelherkenningscursus 2022 | Afdeling Amersfoort

Leer vogels kijken en herkennen met Vogelwacht Utrecht afdeling Amersfoort

©Femke

Kleine plevier

Kijkt u wel eens naar vogels in de tuin? Vraagt u zich wel eens af welke vogel u zo prachtig hoort zingen? Wilt u meer weten over tuinvogels en bos-, weide-, water- en moerasvogels?

De Vogelwacht Utrecht, afdeling Amersfoort organiseert in 2022 een vogelherkenningscursus voor beginners. De cursus richt zich op de beginselen van de vogelherkenning. U hoeft geen voorkennis te hebben, enkel belangstelling voor vogels. Na afloop bent u in staat veel algemene vogels te herkennen op grond van uiterlijk, geluid en gedrag.

Verschillende ervaren en enthousiaste vogelaars staan klaar om kennis over te dragen. Centraal staat het zelf (leren) kijken naar kenmerken, met determinatie als doel. De eerste avond zal in het teken staan van de verschillende aspecten die een rol spelen bij het herkennen van vogels, zoals uiterlijk, gedrag en habitat (de omgeving waarin een vogel zich ophoudt). In de daarop volgende 5 avonden wordt verteld welke vogels er leven op en langs plassen en meren, in de stad, in weide en moeras, in het bos en op de heide. Tevens is er een speciale thema avond rond roofvogels.

De cursus bestaat uit 6 woensdagavonden. Op de zaterdag na elke avond (vanaf les 2) wordt, bij goed weer, een excursie gehouden in de besproken habitat. Tijdens de excursies proberen we het geleerde op de theorieavonden in de praktijk te brengen. We bezoeken een aantal gebieden in de regio om de daar aanwezige vogelsoorten te bekijken en herkennen. De excursies zullen iets meer dan een ochtend in beslag nemen. Het vervoer naar de excursielocatie vindt plaats met eigen vervoer. Meerijders betalen een van te voren vastgestelde vergoeding aan de chauffeurs.

Bent u geïnteresseerd? Wacht niet te lang met aanmelden want de ervaring leert dat veel mensen zich aanmelden. Uw aanmelding is definitief na 1) registratie van uw aanmelding en 2) ontvangst van het cursusgeld.

Locatie Het Groene Huis, Schothorsterlaan Amersfoort
Cursus Woensdagavond
19 januari, 9 februari, 9 maart, 30 maart, 20 april en 11 mei 2022
Tijd Cursus: 19:30 – 21:30 (inloop vanaf 19:15 uur)
Excursie Zaterdagochtend
12 februari, 12 maart, 2 april, 23 april en 14 mei 2022
Kosten Deelname €60 p.p. incl. cursusmateriaal, koffie/thee en een abonnement op de Kruisbek van de Vogelwacht Utrecht voor het jaar 2022
Voor Vogelwacht Utrecht leden: €42,50
Deelnemers Max. 24, cursus gaat door bij min. 8 deelnemers
Vragen Voor meer informatie of om u op te geven kunt u contact opnemen met Sylvia Achterkamp
sylviaachterkamp@gmail.com

​Tijdens de cursusavonden en de excursies conformeren wij ons aan de richtlijnen die het RIVM stelt om het COVID-19 (Corona) virus te beteugelen.


 

Vogelherkenningscursus 2022 | Afdeling Nieuwegein/IJsselstein

Vogelherkenningscursus voor beginners voorjaar 2022 in Nieuwegein

De Vogelwacht Nieuwegein/IJsselstein organiseert samen met het IVN Nieuwegein-IJsselstein e.o. een vogelherkenningscursus voor beginners. De cursus omvat 4 cursusavonden en 4 excursies.
De cursus wordt gegeven door ervaren vogelaars. Centraal staat het leren kijken naar kenmerken, met als doel te leren determineren.

De cursus is op 4 dinsdagavonden (19:30 uur tot 22:00 uur) en de excursies naar de leefomgeving van de besproken vogels zijn aansluitend op zaterdagochtend (09:00 uur tot 12:00 uur).

De volgende onderwerpen komen aan de orde:
1. Inleiding op het vogels kijken en vogels in de tuin (8 en 12 maart)
2. Vogels van park en bos (5 en 9 april)
3. Weidevogels (10 en 14 mei)
4. Vogels van water, riet en moeras (7 en 11 juni)

De cursus wordt gegeven in het MEC Nieuwegein. De kosten zijn 25 euro voor leden (IVN/Vogelwacht) en 40 euro voor niet-leden.

Voor meer informatie of om u aan te melden, kunt u contact opnemen met Tanja Hudepohl, tanjahudepohl@vogelwacht-utrecht.nl, 06-51740221