Vogelpracht

Van de site van SOVON:

Van 17 juli 2021 t/m 9 januari 2022 is er een prachtige vogeltentoonstelling in Teylers Museum te Haarlem. Sovon en Vogelbescherming werkten mee bij de samenstelling. Een absolute aanrader om af te reizen naar Haarlem; bovendien kunnen leden met korting naar binnen.

Vogels worden al eeuwenlang bestudeerd, afgebeeld en beschreven. De collectie vogelstudies in Teylers Museum is groot en bijzonder: de bibliotheek herbergt zeldzame boeken en de kunstcollectie bevat prachtige vogeltekeningen. Vogelpracht neemt een vlucht door de mooiste vogelafbeeldingen uit de collectie. De tentoonstelling laat je niet alleen kennismaken met de schoonheid en de rijkdom van de vogelwereld, maar toont ook de veranderde biodiversiteit ten opzichte van 200 jaar geleden.

The Birds of America

In de 19e eeuw gaan onderzoekers voor het eerst zelf de natuur in om vogels te bestuderen. Een belangrijk voorbeeld is The Birds of America, dat vanaf 1827 verschijnt en grote invloed krijgt op de manier waarop vogels worden bestudeerd en afgebeeld. Dit topstuk uit de tentoonstelling toont levensechte vogels die zo van het papier lijken te kunnen vliegen. Het boek is met 435 handgekleurde platen een van de grootste en kostbaarste publicaties ooit. Vogelonderzoeker en kunstenaar John James Audubon (1785-1851) zorgde hiermee voor vernieuwing, maar in de tentoonstelling is er ook aandacht voor zijn omgeving en voor zijn schaduwzijden, zoals de relatie met slavernij en verdenkingen van fraude.
Lees hier het hele artikel.