Vogels kijken op IJsland

Vogels kijken op IJslandMartin Hierck is bekend van zijn foto’s, zijn liefde voor vogels en natuur, Birding Breaks en voor sommigen van ons misschien ook wel als de altijd goedlachse en behulpzame optiekspecialist in en rondom de winkel van Vogelbescherming Nederland.

In Vogels kijken op IJsland geeft hij met een door eigen ervaring opgedane gebiedskennis, als natuurliefhebber, vogelaar en natuurfotograaf  informatie over IJsland en vogels. De mogelijkheden om naar IJsland te komen, het vervoer en logies ter plaatse, de vogelstand in de seizoenen en enige summiere aantekeningen over flora, fauna, kleding en optiek vormen de aftrap op de eerste bladziijden.

Pas dan barst het los. Zijn kennis van het landschap en daarin voorkomende vogels zijn vastgelegd in 12 routes. Per route volgt een opsomming van bereikbaarheid,  interessante plekken en mogelijke gevederde ontmoetingen. Aan het eind van de route vinden we ‘Extra’en ‘Fototips”.

In ‘Extra’ vinden we tips die in de daar aan voorafgaande tekst nog niet werden genoemd. In ‘fototips’ staan, je raad het al, zijn fototips. Aansluitend vinden we een zestal vogelportretten, een opsomming van handige boeken, websites, app’s en een meertalige checklist voor de vogels van IJsland. Dat alles in een klein formaat en niet te zwaar. Kortom een handige en handzame reisgids.

De kleurrijke kaft steekt wel schril af met de sobere kleurloze afbeeldingen en foto’s in de inhoud. Is dat bewust gedaan om de uitdaging, IJsland in al zijn pracht te gaan bewonderen, niet te laten beïnvloeden door ons een voorproefje te geven?  Of is de prijsstelling doorslaggevend geweest?

 

Auteur Martin Hierck
Uitgever KNNV uitgeverij
ISBN 978 90 5011 4349
Prijs € 14,95