Voorkom dat vogels zich doodvliegen

Van de site van Vogelbescherming Nederland
Honderdduizenden vogels vliegen zich naar schatting jaarlijks te pletter tegen ramen, maar gelukkig is er een simpele manier om dat aantal omlaag te krijgen. Dit kunt u doen om deze onnodige ongelukken te voorkomen.
Hartverscheurend: het horen van die doffe bonk en het vinden van de stoffige vogelafdruk op uw raam. Bijna iedereen maakt het weleens mee.
Meer verstedelijking, betekent meer ramen, dus de kans op een raambotsing wordt groter en groter voor vogels. Dat klinkt ellendig, maar deze wolk heeft toch nog iets van een zilveren randje: we kunnen er wat aan doen.

Waarom vliegen vogels tegen ramen?
Heel basaal, maar vogels vliegen tegen ramen die ze niet zien. Dat is het geval als een raam lucht of bomen weerspiegelt. Het gebeurt ook bij ramen tegenover elkaar, zodat het lijkt of er een vrije doorgang is. Dit zijn dus de gevaarlijkste situaties, zeker in een vogelvriendelijke omgeving. Daar liggen de kansen.
Ook als zangvogels in doodsangst vluchten voor een sperwer botsen ze regelmatig tegen ruiten, maar tegen blinde paniek is helaas geen kruid gewassen…
Lees hier het hele bericht.