Westbroekse Zodden 13-09 – afd. Vechtplassen

“Meiden, wie heeft er zin om zondagochtend vogels te gaan spotten met mij?!” Ik verwachtte geen volmondig ‘ja’ van mijn Utrechtse huisgenootjes, want welke student geeft er vandaag de dag nog om onze prachtige natuur? Zelf ben ik opgegroeid in het bosrijke Apeldoorn met een vader die hield van planten en vogels. Elk weekend gingen we naar het bos en leerde hij mij bomen en vogels te herkennen. Daar zal mijn liefde voor de natuur wel vandaan komen. Al enige tijd ben ik lid van de Vogelbescherming en doe ik braaf mee met de jaarlijkse tuinvogeltelling. Soms zag ik wel eens excursies voorbij komen in het tijdschrift ‘Vogels’, maar nog nooit had ik meegedaan. Toen ik op de website van de Vogelwacht Utrecht terecht kwam en zag dat er een beschikbare excursie was op 13 september werd ik gelijk enthousiast!

Tot mijn verbazing wilden mijn huisgenootjes wel mee, lekker de natuur in. Vogelkennis hebben ze niet, maar ze waren benieuwd (net als ik) hoe zo’n dag er dan uit ziet. Zo gezegd, zo gedaan! Daar stonden we dan om 08:30 op het Bert Bospad in Westbroek. Een prachtig natuurgebied waar we de rest van de groep hebben ontmoet. Iedereen stond natuurlijk al vroeg paraat, “half negen is luxe, soms staan we al om half 5 op om vogels te spotten”, vertelde een ervaren vogelaar ons. Onze gidsen Gerhard en Bert gaven een korte introductie. We waren vandaag op missie om de visarend te spotten! Hij was al meerdere keren hier gesignaleerd, dus er was goede hoop. Middenin zijn verhaal werd de gids onderbroken door een vogelaar: “Mag ik even uw aandacht voor de bruine kiekendief?” Alle kijkers gingen aan het hoofd en iedereen loerde in de hemel. Tja, daar stonden wij dan, sukkelig zonder kijker of telescoop, want als niet-vogelaars hadden wij geen idee dat je die mee moest brengen. Gelukkig waren er meerdere mensen waarvan we de kijker mochten lenen of door de telescoop mee konden kijken, opgelost! Trouwens, nooit geweten dat Swarovski hét merk was om je verrekijker van te hebben. Onze vraag of deze dure speeltjes diamanten erop hadden zitten werd door de vogelaars grinnikend beantwoord met ‘nee’.
Lees hier het hele verslag.