Zakgids Vogels van Nederland

Zakgids Vogels van NederlandOnlangs verscheen een nieuwe veldgids vogels. De eerste gedachte is dan: daar zijn er toch langzamerhand wel genoeg van. Ger Meesters, Luc Hoogenstein en Jip Louwe Kooijmans komen echter met een nieuw concept. In een handig formaat en een aanvaardbaar gewicht lieten zij het daglicht zien aan een zakgids die je het kleine broertje zou kunnen noemen van het “Handboek Vogels van Nederland”.

Sprak ik bij het verschijnen van het Handboek Vogels: ‘nee het is zeker geen veldgids, te volumineus en te gewichtig” , nu zeg ik de combinatie van beide boeken is geweldig. De “zakgids Vogels van Nederland “ is een compacte gids die je helpt bij de determinatie in het veld en die bij iedere soort verwijst naar de uitgebreide beschrijving in het handboek. De meeste soorten worden besproken, dwaalgasten die minder dan 2x per jaar worden waargenomen zijn niet opgenomen.

Leuk en handig om zowel aan de voorzijde als de achterzijde de binnenkaft te gebruiken voor een  sleutel voor grove determinatie. De kleuraanduiding van de groep en de verwijzing naar de pagina’s voorin  zullen de minder ervaren vogelaar snel op het goede pad brengen. De groepsaanduiding door middel van afbeeldingen achterin is daarbij een extra hulp.

Gewoon erg fijn is de strakke indeling. Bij iedere soort is een verspreidingskaartje voor ons land gevoegd. De tekeningen zijn bijzonder fraai en duidelijk. Bijzondere kenmerken worden met behulp van een korte tekst en een verwijsstreepje naar de tekening aangeduid.  De beschrijvende tekst kort en krachtig en consequent opgenomen onder de kopjes: herkenning, gedrag, geluid en habitat.

Een geweldige vondst is: de kijktip. De gebruiker wordt verwezen naar een gebied waar de vogel regelmatig wordt waargenomen. Ook de schematische balk waarop je kunt aflezen wanneer de grootste trefkans is voor de soort in Nederland  is een hulpje  dat menigeen zal waarderen.

Echt vreselijk onhandig is de paginanummering die je moet zien te vinden aan de verkeerde kant van de bladzijde. Foutje of opzet?  Het lijkt op opzet om zodoende  een bescheiden ruimte (daar waar normaal gesproken het paginanummer staat) te creëren voor het maken van eigen aantekeningen.

Een handige gids die in combinatie met het handboek heel veel informatie biedt.

Bilthoven, 18-04-2011

 

Auteur: Ger Meesters, Luc Hoogenstein,
Jip Louwe Kooijmans
Uitgever: KNNV Uitgeverij
ISBN: 978 90 5011 348 9
Prijs: € 16.95