Zuid-Hollandse eilanden – 12 februari 2017

Jeroen Steenbergen schreef:

© GMD

Dwerggans

Op zondag 12 februari stond een excursie naar de Zuid Hollandse eilanden gepland. Dat we in de sneeuw zouden vertrekken, hadden we van tevoren niet verwacht, maar gelukkig bleken de wegen goed genoeg berijdbaar om wel op pad te gaan.
Met een groep van 15 mensen begonnen we in de polders rond Strijen te zoeken naar de daar ieder jaar overwinterende Dwergganzen, wat niet direct leek te lukken. Rijdend over smalle besneeuwde weggetjes met aan weerszijden flinke sloten, hoopten we vooral op het uitblijven van tegenliggers… Qua vogels: weinig ganzen te zien, maar wel een overvliegende Slechtvalk en daarna zelfs een Smelleken. Leuk!
Uiteindelijk besloten we om op de plek te gaan kijken waar de Dwergganzen gisteren waren gezien en dat bleek de goede keus. Er werd al door andere vogelaars naar ze gekeken en wij konden aanschuiven: een groep van 16 vogels liet zich, weliswaar van ver, zien.
We reden door richting Hellegatsplaten om onderweg nog een mislukte poging te doen een Sneeuwgans terug te vinden die daar eerder was gezien. Bij de Hellegatsplaten konden we helaas geen Zeearend vinden, maar er was wel een leuke bonus in de vorm van een Klapekster.
De volgende stop werd de Brouwersdam. Al snel vonden we een aantal Roodkeelduikers, een Parelduiker en de daar al enkele dagen gemelde Zwarte Zeekoet. Deze laatste liet zich prima zien, mooi dicht aan de kust. Ook zagen we veel Middelste Zaagbekken. Verder langs de dam bevond zich een grote groep eenden op zee, waartussen minimaal tien IJseenden en flink wat Zwarte Zee-eenden. In de spuikom vandaag geen zeehonden, maar wel een fraaie Zeekoet. Op de blokken eromheen onder andere een Bontbekplevier, Paarse Strandlopers en Steenlopers.
Rond Burgh-Haamstede probeerden we een Roodhalsgans terug te vinden, maar de grootste groep ganzen die we zagen viel niet af te zoeken omdat we geen veilige parkeerplek konden vinden. Door dan maar naar de Prunjepolder. Hier een aantal Zwarte Ruiters, Lepelaars, Kleine Zilverreigers. Tussen de vele rustende vogels vonden we flinke groepen Wulpen, Bonte Strandlopers en Zilverplevieren.
Als laatste reden we naar de Krammersche Slikken, waar we een plasje wisten waar vaak Toppers zouden zitten. Helaas bleek dit plasje behalve wat Wilde Eenden leeg, maar verder buitendijks bevond zich een enorme groep eenden. We reden naar een plek vanwaar we deze groep beter konden bekijken: het bleken vooral Kuif- en (veel) Tafeleenden, maar ertussen bevonden zich toch minimaal 5 Toppers. Ook hier weer een aantal Geoorde Futen.
Op dit punt besloten we het er bij te laten voor vandaag, we hadden weer heel wat mooie soorten kunnen zien vandaag.