Zuidpier IJmuiden – afd. Nieuwegein-IJsselstein – 28 januari 2023

Chris Kling schreef:

Zwarte Zee-eend

Vanuit Nieuwegein, De Bilt en Haarlem reizen we af naar onze verzamelplaats in IJmuiden. Onze gids van vandaag is Wigle Braaksma. Die hebben we geleend van de afdeling De Bilt-Zeist. En dat blijkt een goede keuze te zijn geweest.
In de haven treffen we meerdere dodaarsjes aan. Volgens de vissers aldaar zijn deze het resultaat van futen die vroeg zijn gaan broeien. Wij weten gelukkig wel beter. Het weer is opvallend kalm: weinig wind en al vroeg een zonnetje. De kuifaalscholver houdt het in de haven snel voor gezien. Voordat we goed en wel dichterbij zijn gekomen, vliegt ze op om niet meer terug te komen.
Als gezellig groepje vogelaars speuren we op een zonovergoten pier naar de vogels. Fotografen kunnen met dit licht hun hart ophalen bij het zien van oeverpiepers, paarse strandlopers en steenlopers. Zo dichtbij. Ze zien er niet alleen schattig uit maar blijken ook nog superatleten te zijn. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, lopen ze over de meest schuine, natte en glibberige rotsblokken heen. En dan ondertussen je eten bij elkaar sprokkelen zonder dat een golf je weg spoelt. Ik geef het je te doen. Kom ik aan met mijn krentenbol.
Vanuit zee worden onze verrichtingen nauwlettend in de gaten gehouden door boeien. Althans zo lijkt het. Blijken het zeehonden te zijn. Voor ons een lust en voor de lokale vissers een last. Na een bastognekoeken-break op het puntje van de pier zetten we de terugtocht in. Een hele zwerm drieteenstrandlopers strijkt neer op enkele meters afstand. Alsof het zo bedoeld is. Fotografen blij, iedereen blij. Verderop lieten 2 zwarte zee-eenden zich nog mooi van dichtbij bekijken. Ook weer zo’n cadeautje.
Als toegift gaan we naar het Kennemermeer. Er zou daar zeker een waterval zijn. Ik zoeken en zoeken maar nergens een waterval te bekennen. Wel waterrallen. Afijn, hier veel eenden aanwezig die door het tegenlicht zich slecht laten zien. Wigle weet ons wat weetjes bij te brengen en met een meer dan tevreden gevoel gaan we richting de auto’s.
Ik kan namens iedereen zeggen dat het een zeer geslaagde excursie was. Goede begeleiding en een hele gezellige groep mensen.
Wigle bedankt!