web analytics

Zwarte ooievaar duikt overal op in augustus

© GMD

Zwarte Ooievaar

De zwarte ooievaar is een zeldzame en prachtige vogel, die al jaren kandidaat is om een nieuwe Nederlandse broedvogel te worden. Wie deze zwarte parel wil zien, moet in augustus toeslaan. Zwarte ooievaars trekken dan door Nederland en kunnen op de meest onverwachte plekken opduiken.
Herken de zwarte ooievaar
Een zwarte ooievaar die in het veld staat, is gemakkelijk te herkennen. Een opvallende grote zwarte vogel op hoge poten. Onmiskenbaar. In de lucht is de zwarte ooievaar (zeker van grote afstand) wat lastiger van ‘onze’ witte ooievaar te onderscheiden.
Maar wie let op de zwarte hals en geheel zwarte vleugels (de ooievaar heeft zwart-witte vleugels en een witte hals) kan ze ook in de lucht herkennen. Een volwassen zwarte ooievaar is een mooie verschijning met een dieprode snavel en poten. De zwarte bovendelen geven in de zon een groene en paarse gloed.
In Nederland zien we op doortrek vooral jonge vogels. Die hebben nog geen rode poten en snavel maar grijsgroene en het zwart van de veren is doffer. Misschien minder fraai dan volwassen vogels, maar nog altijd schitterend om te zien.
Lees hier het hele artikel.