Amersfoort/Hoogland/Eemdijk/Arkemheen/Schuitenbeek – 26-02-2023

Nelson Stukker schreef:

©GMD

Slechtvalk

Om 07:45 moesten we ons verzamelen bij het Groene Huis. Vanaf daar zouden we vertrekken.
We begonnen als eerste bij Park Schothorst waar Bert ging kijken of de Bosuil er nog zat. Maar helaas die was niet thuis. Vanaf daar zijn we naar Hoogland West gegaan. Hier hadden we als eerste een Steenuiltje die eigenlijk alleen maar met de kop net boven de dakpannen uit kwam.
We fietsten naar de Krachtwijkerweg waar we veel Ganzen en Kieviten hadden, ook zaten hier wat Grutto’s en Goudplevieren. En het hoogtepunt daar was een Slechtvalk op een paaltje! Die Slechtvalk was leuk te bewonderen door de telescopen.
We gingen door en kwamen uiteindelijk uit in Eembrugge waar we een hele vroege Zomertaling zagen! Deze Zomertaling was prachtig te zien, deze eenden verwacht ik eerder in midden maart. Ook hadden we op dat zelfde stukje een paar Watersnippen die iemand op een één of andere manier in beeld had gekregen, want ze zaten zeer verborgen.
Vanaf daar zijn we verder gegaan naar Bunschoten en kwamen we over de Westdijk. We hadden hier nog Grote Zaagbekken, Nonnetjes en andere leuke eenden op het water. Via Bunschoten zijn we over de dijk naar de Arkemheen gegaan. Op de weg ernaar toe hadden we wat Pontische meeuwen en een grote groep Wulpen! In Arkemheen aangekomen gingen we de dijk af, Nekkeveld op. Hier waren veel Kieviten, Wintertalingen en Smienten. En ook kwamen we een stukje verder wat Veldleeuweriken tegen. Deze prachtige vogels hebben we uiteraard goed bekeken! Na het Veldleeuweriken kijken gingen we weer de dijk op. Net voordat we de dijk op kwamen hadden we nog een Sperwer op een erf.
Eenmaal op de dijk gingen we richting Delta Schuitenbeek waar we al gelijk op het water veel eenden zagen zoals; Kuifeenden, Tafeleenden, Nonnetjes, Grote Zaagbekken, Smienten. Even later vloog veel op doordat er een grote vogel overvloog, dit was een Ooievaar! De Ooievaar vloog mooi zwevend voorbij met soms een paar vleugelslagen. We gingen weer door en stopte bij het laatste stuk van Delta Schuitenbeek. Bert zei dat dit de laatste stop was en dat we hierna weer terug gingen.
Deze laatste stop leverde nog leuke soorten op als: Witgatje, veel Grote Zilverreigers en Pijlstaarten! Dit was helaas het eindpunt. We keerden weer om en iedereen ging zijn eigen weg weer terug naar huis.
Het was een mooie excursie met een leuk fietsrondje!