Lezingen en presentaties

Dinsdag 5 november

Stadse merels zingen hoger, en strandvogels broeden op een kiezeldak –
over aanpassingen van de natuur aan het leven in onze stad

Natuurlezing van Menno Schilthuizen

 Stadse merels zingen hoger dan hun verre familieleden in het bos. En op Puerto Rico hebben hagedissen in de stad aangepaste voetzolen voor betere grip op beton. Wat is de invloed van onze stad op de evolutie van planten en dieren om ons heen?  Menno Schilthuizen neemt ons mee op een kleine wereldreis langs planten en dieren die zich snel en flexibel hebben aangepast aan het leven in een stad. Menno Schilthuizen is ecoloog, evolutiebioloog en onderzoeker bij Naturalis en de universiteit Leiden, en medeoprichter van Taxon Expeditions.
Nergens is onze invloed groter op de natuur dan in de stad. We hebben vanuit het oogpunt van de natuur een enorm rotsgebergte gemaakt met extreme omstandigheden. Met daartussen wat groene oases in de vorm van stadsparken. In de stad is het graden warmer dan op het platteland. Er is veel voedsel, maar ook veel gevaar van honden en katten. Oude bomen, maar ook pionieren op braakliggende terreinen. Lawaai, trekwinden tussen hoge gebouwen en luchtverontreiniging. En barrières in de vorm van wegen en spoor vormen obstakels om naar een ander groen gebied te komen. Menno Schilthuizen laat zien dat planten en dieren niet alleen overleven in de stad, maar zich ook op wonderbaarlijke wijze kunnen aanpassen. Over de voorbeelden uit zijn – met de Jan Wolkersprijs bekroonde boek – “Darwin in de stad”  geeft hij een boeiende lezing. Hij laat zien dat evolutie sneller gaat dan Darwin ooit kon dromen. En dat, hoewel onze oprukkende steden ten koste gaan van biodiversiteit, ook splinternieuwe plant- en diersoorten het licht zullen zien. En daarmee schetst hij een hoopvol beeld dat mens en natuur – ook in de stad – uiteindelijk samen kunnen leven.

De lezing is op dinsdag 5 november 2019 van 20-22 uur in Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort. De toegang is gratis (max. 80 bezoekers).
Reserveren niet nodig, maar kom op tijd!
De organisatie is in handen van de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA), een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Woensdag 13 november 2019

Lezing ‘Steltlopers in Nederland’  

‘Steltlopers in Nederland’, zo heet de lezing die vogelaar en vogelfotograaf Bert van Dillen ons op woensdag 13 november 2019 voorschotelt. Steltlopers is een verzamelnaam van verscheidene vogelfamilies, waarvan de bekendste de plevieren en strandlopers zijn. Denk aan onze weidevogels als de kievit, grutto en scholekster. En aan de elegante kluut. Maar ook aan die grappige drieteenstrandlopertjes die in de winter langs de vloedlijn van het Noordzeestrand rennen. Veel steltlopers zijn reislustige vogeltjes die enorme afstanden afleggen tussen de plekjes waar ze broeden en waar ze de winter doorbrengen. En Nederland met z’n Waddenzee, weilanden en moerassen en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse Delta vormt voor hen een zeer belangrijke schakel tijdens deze lange en gevaarlijke reis.
In deze lezing vertelt Bert van alles over de leefgewoonten van deze prachtige vogels, de enorme vliegprestaties en over de herkenning van de steltlopers die in Nederland gedurende het jaar gezien kunnen worden.

De lezing wordt gehouden in ’t Trefpunt, Kerkweg 21 te Maarssen en begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.30 uur. Vanaf 19.30 uur bent u van harte welkom. Leden van de Vogelwacht Utrecht betalen € 2,– per persoon, niet leden (ook uit een gezin waarvan er één lid is) betalen € 4,50. Graag gepast betalen.

Aanmelden: vooraf aanmelden bij Ingrid Kat, telefoon 06 236 623 84 (na 18.00 uur).