FAQS

Vogels voeren. Wanneer? Wat? Hoe?

Wat moet ik doen met een vogel die tegen het raam is gevlogen?

Een raamslachtoffer hoeft niet altijd meteen opgevangen te worden. Vaak is het voldoende de vogel enige tijd rust te gunnen. Zet hem in een doos en doe dat zó dat de vogel rechtop blijft (zet hem bijvoorbeeld tegen een dikke handdoek). In veel gevallen is een vogel na ongeveer een uur volledig hersteld en kan hij weer in zijn vertrouwde omgeving vrijgelaten worden.

Als herstel langer op zich laat wachten, zal zo’n vogel opgevangen moeten. Soms is er sprake van functieverlies, bijvoorbeeld verlamde pootjes. Zelfs dat kan na verloop van enige tijd weer vanzelf herstellen. Neem in zo’n geval contact op met een vogelasiel of met de dierenambulance.

Wat moet ik doen met een vogeltje dat uit het nest is gevallen?
Vogeltjes vallen niet uit het nest maar verlaten het op het moment dat ze daar groot genoeg voor zijn. Ze kunnen dan nog niet direct vliegen. Zoiets kost veel oefening en dus ook tijd. De hulp van mensen verstoord het leerproces. Dat 80 % van de jonge vogels niet overleeft is een natuurwet. Dat is ook de reden waarom de vogels zoveel jongen krijgen. Dus laat de hulpeloze jonge vogel in uw tuin rustig zitten en veroorzaak geen stress bij hen en hun ouders. Wat je wel kunt doen is de kat uit de buurt houden.

Hoe krijg ik (meer) vogels in mijn tuin?

Waar vind ik wet- en regelgeving?

Waar kan ik terecht als ik misstanden constateer?
Telefoon: 114 b.g.g. 0900- 88 44(=politie) of in uiterste nood 112. Is er sprake van een misdrijf en wilt u anoniem blijven bel dan misdaad anoniem 0800- 7000