De meest recente nieuwsbrief

Tot eind augustus zijn er vooralsnog geen excursies, toch valt er buiten genoeg te beleven. De nieuwsbrief neemt een maandje rust. Het is stil op vogelgebied, ze zijn druk met jongen en/of rui en ikzelf ga als het enigszins kan een paar weken naar Zweden in juli. Begin augustus verschijnt de volgende, dan weer met een excursieprogramma, maar ook zal ik op veler verzoek over mijn belevenissen blijven schrijven.;

Grote opwinding afgelopen weekend onder vogelaars. Op de zuidelijke stroming (die ook het noodweer in Leersum met zich meebracht) kwam een aantal groepen vale gieren ons land binnen gegleden. Daartussen ook één monniksgier die zich een van zaterdag eind van de middag tot zondagochtend vroeg in een weiland bij Nieuwer Ter Aa bij Breukelen ophield. Ik ben er ook heen geweest. De vorige monniksgier die ik in Nederland zag was Carmen, de monniksgier die zich in 2005 langdurig ophield in de Flevopolders maar aan een droevig einde kwam door een aanvaring met een intercitytrein. Ik ben toen bij de publiek toegankelijke preparatie geweest, in Naturalis in Leiden.
Hier in de tuin leeft het van de jonge vogels. De tweede lichting jonge merels is luidruchtig aanwezig, constant bedelend bij hun steeds vermoeider en verfomfaaider ogende ouders. Een jong (nog niet helemaal) roodborstje probeerde gisteravond een hele dikke worm te verschalken, maar na een aantal pogingen realiseerde het zich waarschijnlijk dat die toch écht te groot was en liet hem liggen, waarna een gulzige merel het werk afmaakte.

Afbeelding met gras, buiten, vogel, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving

Van Peter Dral kreeg ik bericht dat bij hem thuis sinds afgelopen zaterdag twee jonge ransuilen nadrukkelijk aanwezig zijn met hun piepende bedelroep. 

Tot ziens, in het veld of elders,

Janneke Kimstra