Arkemheen en Eempolder – 9 december 2018

Jeroen Steenbergen schreef:

© GMD

Kleine Zwaan

Zondag 9 december wilden we met Utrecht-stad een beetje in de buurt blijven. We waren van plan om een bezoek te brengen aan de Eempolders. Helaas zat het weer  bepaald niet mee, zodat we in de stromende regen vertrokken vanaf Galgewaard. We hadden besloten om te beginnen in Arkemheen, omdat we daar het makkelijkst vanuit de auto’s konden vogelen. We zochten in de polder naar groepen zwanen, maar die lieten zich niet vinden. Uiteindelijk vonden we in een groep Knobbelzwanen nog een solitaire Wilde Zwaan. Ook zaten er flinke groepen Kieviten gemengd met Goudplevieren.

Daar in de buurt was recent een Koereiger gezien, dus daar maar eens heen gereden. Helaas bleek deze niet thuis, wat nu? We besloten, ook omdat het voorzichtig aan iets droger leek te gaan worden, toch maar richting Eempolders te rijden. Ook hier was het lastig vogelen als gevolg van de regen en de flinke wind. Er zaten enkele leuke groepen ganzen, maar dat was het wel. We konden naar een kijkhut lopen, maar de donkere lucht achter ons maakte ons duidelijk dat we de overtocht niet droog zouden halen, dus daar zagen we ook maar van af. Wat wel fraai was, een overvliegend Smelleken, geen alledaagse soort in deze omgeving!
We besloten een koffiepauze in te lassen en bedachten ondertussen wat nu te doen. Het leek nu echt droger te worden en we reden naar de andere vogelkijkhut bij het Eemmeer. We  bleven hopen op een ontmoeting met een Zeearend, maar dat zat er vandaag niet in. Wel zaten er duizenden Smienten op het water, waartussen een stuk of tien Brilduikers, enkele Nonnetjes, Pijlstaarten en Slobeenden. Twee Kleine Zwanen vlogen roepend over.
Er kwam een melding van enkele Grauwe Gorzen die bij Barneveld zaten, dat leek ons wel een mooie soort voor vandaag. Eenmaal daar zagen we flink wat Vinken, enkele Geelgorzen en Rietgorzen, maar van de gehoopte soort was na de laatste waarneming een half uur voor onze komst niets meer vernomen. We besloten ons er maar bij neer te leggen dat het niet altijd feest kan zijn.
Tevreden met Kleine en Wilde Zwaan en Smelleken vertrokken we huiswaarts.