Avondexcursie Tienhovens kanaal – 24 juni 2017

Hanneke Lankhof schreef:

© GMD

Purperreiger

Op de avond van een donkere, druilerige, soms gestaag miezerende regendag gaan we met z’n 4-en op weg richting Hollandse Rading. We starten onze wandeling aan het begin van het Bert Bospad HR zijde waar nog 4 vogelaars aansluiten. Het is voor het eerst na uren van nattigheid zowaar droog, zwaar bewolkt, 18 gr, wind W 2 Bft.
We lopen de weg af richting eendenkooi. Aan de noordkant, Polder Achteraf, heb je leuke doorkijkjes over grasland met veel laagvliegende boeren- en gierzwaluwen. In de verte zien we een fraaie zwerm spreeuwen, vermoedelijk slaaptrek. Aan de zuidkant, Oostelijke Binnenpolder, zijn verschillende plasdrasjes, waarop foeragerende kleine plevieren incl. 1 jong, witte kwikstaarten en tegen de bomenrij een roodbruin ree dat op de uitkijk staat. Er vliegen 2 jonge raven, die vervolgens bovenin een boom knus naast elkaar gaan zitten. Ondertussen passeert een purperreiger. Naderhand zullen we er nog enkele waarnemen.
We lopen door en onder het genot van kwetterende puttertjes zien we een grauwe vliegenvanger in één van de bomen, een leuke verrassing. Hij vliegt steeds even van zijn takje om een lekker hapje te vangen. We kunnen het vogeltje prachtig observeren, totdat er mensen met een hond langskomen. We gaan verder, vanuit het riet komt het gezang van kleine karekieten, rietgorzen en een enkele rietzanger ons tegemoet. Een paartje grote zilverreiger komt laag over. Ter hoogte van de eendenkooi scheren zwarte sterns over het water. Helaas blijken de tot vorige week bewoonde nestvlotjes nu allen leeg. Onduidelijk is of een deel van de jongen al is uitgevlogen of is gepredeerd.Onzichtbaar, maar goed hoorbaar is de sprinkhaanzanger of toch snor? De deskundigen twijfelen en alsof de snor het gehoord heeft, laat hij zijn sonore zang horen. Tegelijk, dan weer na elkaar doen snor en sprinkhaanzanger hun best om ons auditief te verwennen. Het verschil tussen deze twee komt helder en duidelijk op ons trommelvlies binnen. Wat een genot!
Even verderop horen we vanuit het riet de starttonen van de blauwborst. Hij zet niet door, maar het zijn onmiskenbaar de aanlooptonen van zijn zang. Een 2e blauwborst doet er qua volume nog een schepje bovenop, maar ook deze gaat niet verder dan halverwege. We proberen de vogels in beeld te krijgen, helaas. Wel zien we nog 2 zwarte reeën tussen het riet staan.
We besluiten terug te gaan, de zaterdagavonddisco in Tienhoven is gestart en vanaf Hilversum brengt een lasershow kleur aan de donkere maanloze hemel (nieuwe maan). Kikkers proberen met hun gekwaak onze aandacht te trekken en verderop doen de rugstreeppadden ook hun best. We struikelen bijna over een grote (groene of bruine) kikker midden op het pad. Als we langs het huis met het ooievaarsnest lopen, checken we nog even: 3 kleinere zwarte silhouetten bewegen en pa of ma komt net aanvliegen.
Het is al na middernacht als we weer bij de parkeerplaats aankomen. Hier hopen we nog op kwartel, die hier 8 dagen geleden roepactief was, maar helaas. Ondanks het gemis van een zonsondergang en maansopkomst heeft deze avondexcursie toch iets magisch, het langzaam donkerder worden en het wegsterven van de geluiden, de laatste paar strofen van een roodborst, de inzet van kikkers en padden, de alarmroep van een wegvliegende merel: we zijn unaniem, een mooie plek voor een avondexcursie, met dit keer 53 waargenomen vogelsoorten.