Bargerveen – 15-05-2022

Jeroen Steenbergen schreef:

©GMD

Gekraagde Roodstaart

Op zondag 15 mei bracht afdeling Utrecht-stad een bezoek aan een zonovergoten Bargerveen. Oud-Utrechter Erik Wouda nam ons mee naar dit gebied, waar hij goed bekend is. Na een lang en vroeg ritje noordwaarts starten we om 8.30 met de excursie met een groep van 12 mensen.
Langs de randen van de parkeerplaats bekeken we een aantal juffertjes, om daar al direct enkele Maanwaterjuffers tussen te ontdekken. Ondertussen zong een Spotvogel en hoorden we Tuinfluiters. We liepen het gebied in en hoorden al snel enkele Wielewalen en Boompiepers. De Wielewaal wilden we wel zien, maar behalve enkele vluchtmomenten lukte dit niet goed. Wel kregen we een fraaie Gekraagde Roodstaart in beeld.
We zochten naar Grauwe Klauwieren, maar het leek er op dat deze soort nog niet (massaal) terug was van de trek, we moesten het zonder stellen. We vermaakten ons met wat Groentjes en Kleine Vuurvlinders. Wat verderop was een veldje waar goede kans was op de zeldzame Aardbeivlinder. Deze vonden we al vrij snel, en na de eerste volgden er nog enkele. Terugkomend bij de parkeerplaats besloten we om eerst een horeca-stop te maken. Onder het genot van koffie, taart en een broedende Gekraagde Roodstaart in de theetuin bespraken we de verdere plannen.
Iets verderop was ook een strook struiken met goede kansen op Grauwe Klauwier. We verkenden de struiken maar vonden aanvankelijk niets. Een terreinbeheerder kwam langs en meldde dat er in deze strook vandaag al drie paartjes waren gezien. Gelukkig vonden we er vlak daarna één van: een man en een vrouw lieten zich erg fraai bekijken. Vanaf een uitkijkpunt viel een grote rover in de lucht op: Zeearend! De vogel werd lastig gevallen door Buizerds en verdween Duitsland in.
We maakten nog een wandeling via een derde insteek: daar kwamen we een mooi aantal Geoorde Futen tegen, enkele Dwergmeeuwen, opnieuw Maanwaterjuffers en een enkele Aardbeivlinder. Enkele Paapjes en Boomvalken maakten de dag goed af.
Al met al een prima dag met mooie soorten, in een ons niet erg bekend gebied. Met dank aan Erik.