De Golden Mile in de Lepelaarplassen

Het supertrio van vandaag: witwangstern, zeearend en talloze baardmannetjes. Verder lijkt het weer (als in: Gerrit Hiemstra) een herhaling van zetten: ook deze excursie, op 12 maart 2016 naar de Lepelaarplassen bij Almere, speelt zich af onder een wolkenloze lucht. Om precies te zijn lopen we vanochtend het pad tussen de rietlanden bij de kwelzone aan de Oostvaardersdijk en de natte graslanden.

Het pad is een rechte lijn die de dijk verbindt met de Noorderplassen. Het is niet publiek toegankelijk en voelt vandaag aan als de Golden Mile: zonnig, bleekgeel bevroren riet omringt ons de hele weg. In dat riet zitten een groot deel van de baardmannetjes, en een groot deel dáárvan zit vlakbij, op een paar meter. Deze immer fotogenieke mezen belanden vandaag wel honderden keren op de foto, want dit is een buitenkansje: zó dichtbij, zulk mooi licht en zó langdurig in beeld. De camera’s ratelen bij elke beweging.

Iets minder dichtbij komt ineens de zeearend. Maar voor zeearendbegrippen is-ie wel héél dichtbij. En hij wordt minutenlang aangevallen door een buizerd, die toch wel 2 of 3 keer zo klein is als deze jongeling.

Mooie show dus, want de arend trekt zich weinig aan van de buizerd. Uiteindelijk druipt de buizerd af en komt de arend majestueus over ons heen zeilen en vertrekt. Ondanks de beeldvullende zeearendfoto’s zijn er fotografen die klagen: er zit een licht neveltje in de lucht. Volgende keer beter dan maar. Onderweg spotten we vuurgoudhaan, 2x slechtvalk, alle soorten ganzen en de rallen krijsen en de dodaarzen hinniken dat het een aard heeft. De rietzangers en de karekieten zijn nog onderweg naar Nederland.

ratelende-cameras

Ratelende camera’s (foto: Rien Jans)

Na de Lepelaarplassen (bedankt Inge Hagens!) gaan we nog wat twitchen. Bij de Zilverreigerhut (Julianapad) aan de Oostvaardersplassen is een cetti’s zanger gespot, maar wij krijgen hem niet te horen. Bij de Houtribsluizen is een Witwangstern gespot en daar hebben we wel beet. In winterkleed trekt een exemplaar minutenlang baantjes boven de sluisbak dus hupla, weer talloze fotosalvo’s erbij.

 

witwangstern

Witwangstern (foto: René de Waal)

Op het Oostvaardersveld is een ruigpootbuizerd gemeld, maar ook die laat zich niet zien; wel raven (en vossen) die fourageren op hertenkadavers. Waarneming.nl biedt gelukkig geen vogelgarantie. De leukste sensatie blijft die van de onverwachte ontmoeting. Goede tweede is het gevoel op een zonnige dag in het rietmoeras ten onder te gaan.

Rien Jans