Dutch birding Weekend Texel 08-10

Jeroen Steenbergen schreef:

©GMD

Velduil

Zondag 8 oktober nam Utrecht-stad weer deel aan het Dutch Birding Weekend. Enkele mensen waren al op het eiland zodat we met één auto vanuit Utrecht naar het eiland reden. Om 8 uur stonden we op de boot te wachten en konden we even bijkletsen met andere Vogelwacht-leden van andere afdelingen die ook naar het eiland onderweg waren.
Vanaf de boot zagen we een aantal Alken op zee, een aardig begin. Gisteren had het hard gewaaid en vlogen er veel jagers over zee: het was de hoop dat er nog iets van over was, maar er stond weinig wind dus het leek weinig kansrijk. Toch maar gestart bij Westerslag, wat best aardig was: veel Alken opnieuw, veel Jan van Genten, veel Roodkeelduikers (waarvan veel nog in zomerkleed), een aantal Goudhaantjes dat uit zee kwam en een Velduil heel fraai uit zee recht over ons heen!
We reden door naar de Nederlanden om in de duinen te gaan zoeken. Hier bleek het vrij rustig, maar vloog er wel een prachtige Smelleken over en trok een groep Blauwe Reigers over, ook niet alledaags op die manier.
Er was een Bladkoning gemeld bij de Koog, 2 minuten rijden vanaf waar we waren, dus snel die kant maar op. Het leek even erg lastig te worden, maar gelukkig begon de vogel te roepen en konden we deze fraai bekijken.
We reden verder naar het Noorden, pikten onderweg 2 Koereigers op die tussen de koeien liepen te foerageren en zochten bij Dorpzicht naar zangvogels. Ook hier was het vrij stil, al hoorde Guus hier weer een Bladkoning.
Volgende stop was bij de Robbenjager, vanwaar we richting de Tuintjes liepen. Ook hier werden we eerst afgeleid door opnieuw een Bladkoning, die wat lastiger in beeld te krijgen was.
Bij de Tuintjes bleek het ook vrij rustig, maar met wat fraaie Goudhanen en Kepen ook best aardig. Er was een Beflijster gezien, maar deze was doorgevlogen. Gelukkig kwam deze terug om van de lijsterbessen te snoepen. De vogel liet zich kort maar prachtig bekijken. Als kers op de taart vloog een IJsgors roepend over.
Eerder op de dag was een Blauwstaart gevonden bij den Burg, maar na de ontdekking uit beeld geraakt. Nu werd de vogel opnieuw en frequenter gezien, dus besloten snel die kant op te gaan. Een grote groep vogelaars zocht naarstig naar de vliegerige Blauwstaart, maar met wat moeite konden we deze vogel aardig bekijken.
Hierna besloten we het hierbij te laten, we hadden een mooie lijst met soorten vandaag.