Dutch Birding Weekend Texel – 16 oktober 2016

Jeroen Steenbergen schreef:

© René de Waal

Goudhaan

Op zondag 16 oktober deed afdeling Utrecht-stad weer mee aan het jaarlijkse Dutch Birding vogelweekend op Texel. Een aantal mensen was al op het eiland om het hele weekend mee te doen, en met twee auto’s vertrokken we naar het eiland.
Van de boot afkomend stopten we gelijk bij het NIOZ-gebouwtje, waar een Draaihals al dagen rondhing. We konden deze vogel niet vinden en besloten door te rijden naar de Koog, waar gisteren zowel een Blauwstaart als een Kleine Vliegenvanger waren gezien. Deze laatste was ook vandaag al gezien, de eerste nog niet. Onderweg vloog een Blauwe Kiekendief langs, en kwam via de telefoon het bericht binnen dat ook de Blauwstaart al weer gezien was. Al snel sloten we bij een kleine groep vogelaars aan, om na een tijdje enkele mooie blikken te kunnen werpen op de Blauwstaart. Helaas liet de vogel zich daarna lastiger zien, zodat niet iedereen de vogel mee heeft gekregen. Toen het wat erg druk werd op de bospaadjes, besloten we iets verderop te gaan zoeken naar de Kleine Vliegenvanger. We kregen een vogel in beeld die heel goed de juiste kon zijn, maar we konden door de takken en het drukke gedrag van de vogel niet genoeg details zien voor we de vogel kwijtraakten. Jammer, maar helaas.  Wel vlogen hier nog enkele groepjes Kruisbekken over, en hoorden we geregeld een of meer Kepen.
We besloten verder te gaan en reden via de polder bij de Koog, op zoek naar een daar al dagen aanwezige Bonte Kraai. Helaas, deze vogel was daar op dat moment niet aanwezig. Dus doorgereden naar de Tuintjes, waar we behalve Goudhaantjes vrij weinig andere vogels vonden. Hans zag iets bewegen in een struik en zag kort een Bladkoning, onze enige deze dag.
Het leek erop dat met de opklaringen van de nacht ervoor hele vrachten vogels ervoor gekozen hadden het eiland te verlaten, waardoor er veel minder vogels dan de dag ervoor aanwezig waren.
Uiteindelijk eindigden we de dag waar we begonnen, bij het NIOZ-gebouwtje. De Draaihals was tot kort daarvoor prima gezien, maar net weer kwijt. Na wat zoeken en een laatste paadje inlopend bleek de vogel opeens boven mijn hoofd in een boompje te zitten. Hier vloog hij uit en direct een dakrand over, waardoor behalve één iemand vrijwel niemand de vogel verder zag. Nog even verder gezocht, maar geen nieuwe kans gekregen. Waarna we de boot pakten en concludeerden dat het met de aantallen vogels wat tegenviel vandaag, maar dat het lekkere weer en de leuke soorten het toch tot een memorabele dag hadden gemaakt.