Eempolder – 2 juni 2019

Hanneke Lankhof schreef:

© GMD

Zwartkopmeeuwen

Vandaag heeft de grote karekiet onze wandelroute door de Eempolder bepaald. Vanaf de ontmoetingsplek (parkeerplaats Theetuin Eemnes) zijn we met z’n allen (7 personen) doorgereden naar de Volkersweg. Hier start onze wandeling richting oude zeedijk waar in één van de plasjes langs de dijk al een paar dagen een grote karekiet is waargenomen. Vol verwachting lopen we die richting uit, ondertussen genietend van veldleeuwerik, kleine karekiet, rietzanger, lepelaar, ooievaar, grote zilverreiger, jagende juveniele bruine kiekendief, opschroevende buizerd en biddende torenvalk. Op een grasland waar gemaaid wordt, bevindt zich achter de tractor een grote groep kokmeeuwen en kleine mantelmeeuwen met daartussen een aantal zwartkopmeeuwen. Prachtig zien deze vogels eruit met hun gitzwarte kop en vuurrode snavel.
Als we dichterbij de hotspot komen horen we luid en duidelijk de grote karekiet vanuit een klein rieteilandje. Na enig speurwerk geven we het op: hij laat zich vanmorgen niet zien.
We gaan verder over de dijk en worden vergezeld door een aantal gele kwikstaarten. Dan een verrassing, vanuit het hoge gras duikt een koppetje op …. een hermelijn? We zijn er niet zeker van, maar als hij weer het gras induikt, zien we het zwarte eindstuk van z’n staart.
Dat het nog volop lente is op deze 22ste juni blijkt wel uit de verschillende pulli die we onderweg tegenkomen. Van de weidevogels zien we grutto’s met 5 pulli, tureluurs met 2 pulli en een kievit met één pul. We kunnen duidelijk zien dat de tureluurpulli donkerder zijn dan de kievitpul, die heeft wat meer wit. In de diverse plasjes zijn wintertaling, witgat, kemphaan, kluut, grutto’s en tureluur druk aan het foerageren.
Vanuit de vogelkijkhut hebben we een mooi uitzicht over het Eemmeer, waar honderden knobbelzwanen en een tiental brandganzen dobberen. Als het ware uit het niets komt er een zeearend aanvliegen. Een kleine mantelmeeuw probeert hem te verjagen, even later komt er versterking en cirkelen er wel 20 kleine mantels boven de vogel. Het heeft succes de zeearend verdwijnt weer!
Vervolgens zien we bij een schuur op een nestkast een jonge slechtvalk zitten. Hij ziet er wat verfomfaaid uit, maar toch, fraai om te zien. Als we bijna weer bij de auto’s zijn, vliegen er ter afsluiting 2 raven over en zingt vanaf een verkeersbord als afscheid van deze mooie vogelrijke polder een graspieper voor ons!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van de met (*) gemerkte soorten waren ook pulli, grote jongen en/of juveniele exemplaren aanwezig

Overige opmerkelijke diersoorten: jonge hermelijn en talrijk rondvliegende distelvlinders!