Eempolder – 26-03-2022

Hanneke Lankhof schreef:

Het belooft een mooie lentedag te worden: zonnig, geen wolkje aan de lucht, wind NO 2bft, temperatuur oplopend naar 17-18 gr.
We vertrekken met z’n zessen vanaf De Bilt naar de Theetuin waar nog 3 vogelaars zich aansluiten. Van 8.45 tot 14 uur verblijven we in deze mooie vogelrijke polder. We zijn getuige van een ooievaarparing bovenop het nest bij de entree van de Theetuin. Op de achtergrond in de hoge bomen waar een blauwe reigerkolonie huist, is het een drukte van belang.
Nog voordat we de Zeedijk oplopen, treffen we een grote groep groenlingen aan. Er zitten zo’n 7 exemplaren hoog in een boom. Verderop in een tuintje zitten er nog een aantal. De zang is prachtig, luidkeels, wat een volume. Toch kunnen we de zang van een heggenmus eronder uit halen. Deze zit, zoals z’n naam het zegt, in een heg.
Als we op de dijk zijn, horen we vanuit de verte de eerste grutto’s, tureluurs en kieviten. Ver weg meer naar het zuiden zitten zo’n 10.000 brandganzen. Af en toe vliegt er een groepje over. Leuk is, dat er ook nog honderden kolganzen in de polder foerageren. De rietgorzen doen vandaag hun uiterste best, om de zoveel meter, horen we er een luidkeels zingen. En niet onbelangrijk, lekker dichtbij, goed zichtbaar dus.
Bij kijkhut Gooyersgracht scannen we het Eemmeer af en ontdekken een brilduiker tussen vele duizenden smienten. Op het eiland De Dode Hond zit in een dode boom een zeearend naast het nest.

Op de terugweg zien we 2 kleine plevieren op een slikrandje lopen, voorts nog leuke krenten als grote mantelmeeuw en Cetti’s zanger. Bijzonder is, dat we vandaag geen goudplevieren, kemphanen of veldleeuweriken hebben waargenomen. Toch hebben we een mooi aantal van 55 vogelsoorten op de lijst kunnen noteren.