Een roofvogel maakt nog geen zomer……….

23 juni 2013  08:30 uur

Ik heb ingetekend voor de roofvogelexcursie georganiseerd door de Vogelwacht Utrecht. afd.  Vechtplassen. Beukenburg en de Leijen gaat het worden, een thuiswedstrijd. Voor de zekerheid bel ik nog even of het wel doorgaat….
Ja, hoor en  een groepje bikkels gaat geheel gekleed in regenkleding op pad. Het is een kleurig geheel, maar dat is dan ook het enige zomerse.
2 lokale vaklieden (Ton en zijn broer) weten ons veel te vertellen  over de roofvogels die hier in de omgeving normaal zitten.
 Maar het is droevig gesteld met de roofvogels.  Zitten hier normaal tientallen buizerds, nu geen een!

Ook de sperwer die er wel zat is bij gebrek aan beter opgegeten door de havik! De oorzaak van de malaise  is de lange koude periode en late start van het voorjaar. Alles loopt achter. We zien meerdere verlaten ingezakte nesten van buizerds,
We worden ook gewezen op een mooi rond gat in een oude boom, waar pas jonge zwarte spechten zijn uitgevlogen.
We zien een open plek in het bos waar op drie plaatsen de resten liggen van een prooi.
en de geraapte ringen!!!!(Ton is al vanaf 2000 bezig met de roofvogelstand in dit gebied)
en we krijgen een haviksnest te zien, waar de 2 jongen op het punt van uitvliegen staan. Natuurlijk heb ik geen telelens bij me, En met pijn en moeite probeer ik wat! Maar het nest zit hoog en de lens, omhoog gericht vangt te veel regen, helaas.
Dit is de horst :
Met een beetje fantasie, zie je het 2e jong erachter zitten, Geloof me dat ik door de kijker van de beestjes heb kunnen genieten!
Het was het hoogtepunt van de excursie.
Het regent zo hard dat enkelen van ons tijdens de koffiepauze wat rioolbuizen
opzoekt,aan de buitenrand van het bos.
We bezoeken nog een dassenburcht, dat is wel heel cool! indrukwekkend groot. De Fluiter die er moet zitten laat zich niet horen.
We zien wel nog een groene specht, grote bonte specht, zanglijster, grote lijster, boerenzwaluwen en overvliegende scholeksters en ik vergeet ongetwijfeld de helft.
Omdat het weer er niet beter op wordt gaan we met 7 kilometertjes in de benen  terug naar de auto’s.Toch allemaal best genoten.
Het rook er lekker en er werd veel informatie gedeeld. Maar dat weer…! Niks aan te doen.
Bedankt allemaal voor de gezelligheid.
Maria van Antwerpen