Excursie Eempolder afd De Bilt-Zeist 4 maart

Hanneke Lankhof schreef:

Met drie volle auto’s vertrekken we richting De Theetuin bij Eemnes. Daar aangekomen worden we onthaald door twee ooievaars die ons klepperend vanaf hun hoge nest welkom heten. De eigenaar  vertelde ons dat de ooievaars er sinds vorige week weer zijn.

© Janny Vermolen

Ooievaars


Twee vogelaars sluiten zich bij de groep aan en met z’n 14-en gaan we op pad. Het is zwaar bewolkt, maar droog en weinig wind. We hopen vandaag de eerste grutto’s te kunnen begroeten, maar zover is het nog niet. Onze aandacht wordt getrokken naar twee puttertjes in een boom, een foeragerende zanglijster in een fraai verenkleed op het grasveldje en naar de blauwe reigers die met takjes in hun bek volop bezig zijn hun nesten in de bomenrij naast De Theetuin op orde te maken.
We lopen de Eempolder in waar enorme aantallen kolganzen en brandganzen aanwezig zijn: zowel overvliegend als foeragerend in het grasland. Zover het oog reikt, alleen maar weilanden vol met ganzen: de brandganzen (min. 7000) gescheiden van de kol- en grauwe ganzen. In de lucht erboven lijkt het nog drukker te zijn dan op de grond. Steeds weer vliegen grote aantallen op, maken rondjes om even verderop neer te strijken. Ook zien we een blauwe reiger z’n ontbijt nuttigen: waarschijnlijk een mol. Gaat met moeite z’n bek in, ’t lukt zo te zien, want z’n hals wordt dik en opgezet.

© Janny Vermolen

Grutto

Ook kapmeeuwen zijn ruimschoots aanwezig (min. 1000), zich niets aantrekkend van de rennende hazen! Als we door lopen horen en zien we de weidevogels zoals kievit (min. 2500), grutto (min. 150), scholekster en tureluur (8). Met de scoop kunnen we met gemak 3 soorten in 1 beeld krijgen. We voelen we ons rijk en gelukkig: de lente is aangebroken!
We gaan verder naar de schuilhut en zien op het Eemmeer smienten (min. 17000), kuifeenden, een paar brilduikers, pijlstaarten (6), non (2) en op de kant staan zwarte zwanen (4).
Na de koffiebreak wordt het lichter in de lucht en ook wat aangenamer van temperatuur. De kleuren komen beter tot z’n recht. We speuren de plasjes verder af op zoek naar de “krenten” in het grasland: met resultaat, goed gecamoufleerde watersnippen (10) en zwarte ruiter (1) worden ontdekt.
Na ca. vier uur zijn we terug op de parkeerplaats met een lijst van 55 soorten en lentekriebels in de buik.