Excursie Oostvaardersplassen

In de aankondiging stond dat we op 10 maart 2013 om 07:00 uur zouden vertrekken naar de Oostvaardersplassen. Op een zondag! Maar dat maakte niets uit voor de 10 mensen die zich hadden aangemeld. Één daarvan zag het niet zitten vanwege de weersvoorspelling. Uiteindelijk zijn we met 9 mensen vertrokken om 08:00 uur vanaf het milieucentrum. Dus toch maar een uurtje later. Dat was toch ook wel lekker. Na een goed half uur waren we aangekomen bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer waar we echt een heerlijke frisse wandeling hebben gemaakt. De temperatuur was rond het vriespunt, maar door de ijzige koude noordoosten wind voelde het wel aan als minus 10. Maar alleen al bij het idee om de Zeearend te zien werden we al warmer.

Het is en blijft een prachtig gebied. De nodige Grote zaagbekken en Nonnetjes vlogen op. Voor ons uit vlogen Rietgorzen en de Kool- en Pimpelmezen en de Winterkoning vergezelden ons met hun zang. Wat de Ganzen en Aalscholvers betreft was het een komen en gaan, het leek Schiphol wel. We zagen veelal Grauwe- en Brandganzen en enkele Nijlganzen. Tijdens onze wandeling richting de vogelkijkhut de Schollevaar zagen we verder Tafeleend, Kuifeend, Fuut, heel veel Aalscholvers, diverse Grote zilverreigers, Merels, Zanglijsters, Meerkoeten, Blauwe reiger, een 30-tal Grutto’s, Wulp, Watersnip en een Sperwer. De Baardmannetjes lieten zich jammer genoeg alleen horen en kregen we niet te zien. Helaas geen Zeearend en/of Roerdomp, de soorten die we graag wensten te zien. Onze fotografen hadden echter genoeg aan m.n. de Aalscholvers die de takken overal vandaan trokken voor hun nesten. Na zo’n 2 uur wandelen waren we toch aardig verkleumd en konden we heerlijk bijkomen binnen in het Buitencentrum.

ovp1

De nonnetjes waren in grote aantallen aanwezig (foto: Hanno Steenbergen)

Het plan werd opgevat om een nieuwe poging te wagen om de Zeearend te aanschouwen bij het Jan van de Boschpad. Weer een stuk wandelen maar dit keer niet zo ver. Wel weer bijzonder koud, maar je moest er wat voor over hebben. Helaas geen Zeearend, maar wel spectaculair was de Sperwer die een Spreeuw sloeg. Verder zagen we hier weer veel Ganzen, Aalscholvers, Bergeenden, Nonnetjes, Kuifeenden, Grote zilverreigers en een Kluut. De meesten hadden het toch wel weer koud gekregen en reden genoeg om de dag af te sluiten met koffie, soep o.i.d. In het nabijgelegen restaurant, waar je trouwens heerlijk binnen achter het glas kan vogelen met een mooi uitzicht over de Oostvaardersplassen.

ovp2

Sperwer met zojuist geslagen spreeuw tussen de poten (foto: Hanno Steenbergen)