Excursie Zeeland – 10 april 2016

Om zeven uur vertrokken we van het Groene Huis, het nieuwe gebouw van het CNME in Amersfoort. Het regende nog heel licht, maar er was ons door het KNMI een prachtige dag beloofd. Dat bleek ook al snel, want hoe verder we zuid-westwaarts reden, hoe meer het opklaarde, en tenslotte reden we onder een stralend zonnetje Zeeland binnen. Eerst maar eens langs de zwarte zeekoet in de Noordhaven langs de Brouwersdam. Deze zit er al maanden, maar draagt inmiddels het prachtige zwarte zomerkleed met de grote, ovale witte vlek op de flank.

Net voor we de Brouwersdam opreden, werden we eerst nog getrakteerd op een fraaie havik, die in de boompjes langs het duin zat. De zwarte zeekoet was snel gevonden, en vooral door de telescoop prachtig te zien.Helaas was de afstand voor echt goede foto’s te groot. Wel liet zich een mannetje middelste zaagbek van korte afstand bewonderen en fotograferen. Een zeehond liet zich zien door boven water te komen met een geep van forse afmetingen. Hij had nog heel wat moeite de vis naar binnen te werken. De Brouwersdam leverde verder nog een aantal kneutjes, steenlopers, een paarse strandloper, een zwarte zee-eend en enkele grote sterns op.

zzeekoet

Zwarte zeekoet (foto: René de Waal)

Doorgereden naar de Koudekerksche Inlaag, waar we in totaal minstens zeven kleine zilverreigers zagen. We zouden er in de loop van de dag nog meer zien. Een enkele zwarte ruiter, al aardig op weg naar het fraaie zomerkleed, en een vijftal zwartkopmeeuwen zijn nog vermeldenswaard. Langs de Wevers- en Flaauwers Inlaag vooral veel graspiepers, die zich vaak op korte afstand lieten zien. Eén paartje was druk bezig nestmateriaal te verzamelen. In de plassen was het overigens opvallend rustig, met naast rot- en brandganzen een enkele lepelaar, wat tureluurs, kemphaantjes en kluten.

grp

Graspieper (foto: René de Waal)

Aan de overkant van de provinciale weg, langs de Tellersweg, was zowel kleine geelpootruiter als poelruiter gemeld. Helaas kan mooi weer ook tegenwerken, want we moesten pal tegen de zon in de plas afzoeken. De kleine geelpoot hebben we niet te zien gekregen, maar de poelruiter ontdekten we na enig zoeken wel. Ondanks het slechte licht toch een fraaie waarneming! De dag vorderde inmiddels aardig, en we besloten nog even langs de flamingo’s in de Grevelingen bij Battenoord te gaan, alvorens de thuisreis te aanvaarden. Een gemengde groep van in totaal tien, zowel Europese en Chileense, flamingo’s was daar aanwezig. Tijdens het teruglopen naar de auto bij het haventje werd nog een zwarte roodstaart gezien. Tijdens de (lange) rit naar huis konden we concluderen dat het een geslaagde dag was geweest, met een aantal mooie soorten.

René de Waal